Ločite zdravilni čemaž od strupenih rastlin?

Pomlad postreže v naravi s čemažem, ki je zdravilen in okusen. Vendar pa se kaj hitro lahko zgodi, da manj pozorni ali slabši poznavalci to zel zamenjajo s strupeno šmarnico, strupeno čmeriko in zelo strupenim jesenskim podleskom. Te rastline so mu na videz zelo podobne. V primeru prebavnih težav je treba takoj na urgenco, s seboj prinesite rastlino, ki ste jo zaužili.

Čemaž Foto: Ivan Merljak
Čemaž Foto: Ivan Merljak

Pomladansko nabiranje čemaža zahteva za to potrebno znanje, saj obstaja nevarnost zamenjave z njemu podobnimi strupenimi rastlinami, opozarjajo v centru za zastrupitve ljubljanskega kliničnega centtra (UKC). V primeru prebavnih težav je treba takoj v urgentno ambulanto, s seboj prinesite zaužito rastlino, saj se na podlagi tega določi tudi zdravljenje.

Splošno znano je, da listi čemaža dišijo po česnu. Tudi okus po česnu je zanj značilen, zato ga ljudje nabirajo in iz njega pripravljajo namaze, dodajajo k omakam in prelivom. Podobno kot česen velja čemaž za naravni antibiotik. Deluje na prebavila, čisti organizem krepi odpornost. V gozdovih ga radi jedo tudi medvedi. Za razliko od čemaža njemu navidez podobne rastline, ki so strupene, nimajo vonja po česnu.

Ukrepanje ob zastrupitvi

Kadar ima po zaužitju človek težave z zdravjem (slabost, bruhanje, driska, krči v trebuhu ...), je treba takoj poklicati zdravniško pomoč na telefonsko številko 112 ali pa v ambulanto osebnega oziroma dežurnega zdravnika. Sporočiti morate, kje je prišlo do zastrupitve, kdo se je zastrupil, s katerim strupom in koliko rastline je použil, kdaj je nastopila prizadetost pri zastrupljenem in za kakšno prizadetost gre. Nujno pripravite tudi vzorec rastline.

Vodja centra za zastrupitve Miran Brvar v sporočilu za javnost opozarja, da imajo čemaž, jesenski podlesek, čmerika in šmarnica podobne podolgovate zelene liste, zato so zamenjave pogoste in lahko tudi usodne za nabiralce, njihove sorodnike in prijatelje. V primeru prebavnih težav po obroku čemaža je treba takoj pomisliti na zastrupitev z naštetimi strupenimi rastlinami.

Od leta 2000 dalje so v UKC zdravili 32 bolnikov, ki so se zastrupili z jesenskim podleskom. Štirje bolniki so umrli, saj vsebuje jesenski podlesek močan strup kolhicin, ki je že v majhnih odmerkih smrtno nevaren.

Zastrupitev z jesenskim podleskom poteka v več fazah. Od dveh do dvanajst ur po zastrupitvi bolnikom postane slabo, bruhajo in imajo bolečine v trebuhu ter hudo drisko, ki je lahko krvava. Od 24 do 72 ur po zastrupitvi se pojavijo okvare srca, jeter, ledvic, trebušne slinavke in pljuč. Pri bolnikih, ki preživijo prvi fazi zastrupitve, se po štirih do petih dneh zaradi zavrtosti kostnega mozga zniža število belih krvnih celic in število krvnih ploščic, zato se poveča nevarnost za okužbe in krvavitve. Po dveh do treh tednih bolnikom izpadejo še lasje, navajajo v centru za zastrupitve.

Čemaž je mogoče zamenjati tudi s čmeriko, vendar zastrupitev ni smrtna. Zastrupitev spremljajo znaki, kot so slabost, bruhanje, driska, glavobol, meglen in skakajoči vid, mravljinčenje, oslabelost, počasen srčni utrip, nizek krvni tlak in prehodno izguba zavesti. Navadno se znaki pojavljajo do dvanajst ur po zaužitju.

Zastrupitev zaradi zamenjave šmarnice s čemažem je, kot omenja Brvar, zelo redka. Največkrat se pojavi pri otrocih zaradi zamenjave njenih plodov z jagodami. Strup šmarnice povzroča pekočo bolečino v ustih, slabost, bruhanje, glavobol, motnje vida in srčnega ritma. Čemaž je nežen, gladek, skoraj žametast in svetleč ter diši po česnu. Šmarnica ima zelo podobne liste, a cveti drugače kot čemaž.


Najbolj brano