Konkurenca je smučala hitreje

Članica Smučarskega kluba Gorica Ana Bucik ima za sabo sezono, v kateri je rezultatsko nazadovala. Pri 25 letih je nekdaj sedma slalomistka sveta v svetovnem pokalu dosegla le nekaj uvrstitev na rob finalistov.

Ana Bucik Foto: Igor Mušič
Ana Bucik Foto: Igor Mušič

NOVA GORICA > Z Ano Bucik smo se pogovarjali na sobotni zaključni prireditvi Smučarske zveze Slovenije na Krvavcu, kamor je po seriji letošnjih razočaranj prišla dobre volje. Marca je namreč na ruski turneji FIS pokala Daljnega vzhoda dvakrat zmagala v veleslalomu, zmagi v slalomu pa je dodala še tretje mesto v tej disciplini.

Kako bi ocenili iztekajočo se sezono?

“Ruska turneja je bila moja edina v tej sezoni, ki mi je res uspela. Z njo sem osvojila pomembne FIS točke, ki mi omogočajo solidne startne številke za slalom in veleslalom v novi sezoni. Ostalega ne bom olepševala. V svetovnem pokalu in na svetovnem prvenstvu mi ni uspelo doseči tega, kar sem si želela - izboljšati svoje dosežke v slalomu in veleslalomu. V svetovnem pokalu sem imela serijo odstopov in slabših uvrstitev od lanskih. Ker mi je grozil bistven zdrs po lestvicah, sem nadomestne FIS točke iskala v evropskem pokalu, v pokalu Daljnega vzhoda in na FIS tekmah. Ta rezervni načrt je - predvsem zaradi zadnjih tekem - zadovoljivo uspel in lahko z optimizmom začnem priprave na novo sezono.”

Bilanca sezone

Ana Bucik je v minuli sezoni svetovnega pokala v slalomu segla do 20. mesta. Ostali najboljši dosežki, slalom - zmaga na pokalu Daljnega vzhoda, 31. v evropskem pokalu; veleslalom - 31. na SP, 28. v evropskem pokalu, dvakrat zmaga na pokalu Daljnega vzhoda, dvakrat druga na FIS tekmi; superveleslalom 28. v evropskem pokalu, 11. na pokalu Daljnega vzhoda.

Na svetovnem prvenstvu smo pogrešali vaš dober slalom in nastop v kombinaciji. Kaj je šlo narobe?

“Pred prvenstvom smo se s trenerji odločili, da namenimo več časa piljenju slalomske forme, ker je bilo tam takrat vendarle največ upanja za dober rezultat. Glede na to, da sem imela v nogah premalo ur hitrih disciplin, da bi lahko resno tekmovala v kombinaciji, sem se ji pač odpovedala. Žal sem nato v slalomu zaradi napake odstopila.”

Kakšne startne številke si lahko obetate jeseni?

“V veleslalomu med 30 in 35 in v slalomu med 35 in 40. To so še številke, ki pomenijo starte na solidno ohranjenih progah in dajejo dobre možnosti za uvrščanje v finale trideseterice, kjer bo pač treba napadati še boljše uvrstitve.”

Ana Bucik

alpska smučarka

“Vedno bolj odločajo podrobnosti. Čeprav sem v nekaterih elementih napredovala, je šlo letos prepočasi.”

Ali del rezultatskih težav tiči v menjavi opreme pred sezono?

“Ne glede na slabše rezultate mi ni žal, da sem pred sezono zamenjala opremljevalca za smuči in čevlje. V Salomonu dobro skrbijo zame, drži pa, da so bile spremembe precejšnje in prilagajanje zahteva svoj čas. Na nov material se nisem uspela prilagoditi tako hitro, kot sem pričakovala, vendar pa je drugi del sezone pokazal napredek. Posebej me veseli, da niti marca fizično nisem padla. Verjamem, da bo vse skupaj dobra podlaga za dvig rezultatov v novi sezoni.”

Ali boste letos še kaj tekmovali?

“Ne. Na vrsti bodo le še testiranja in nekaj treninga v aprilu. Kratkemu premoru bo kmalu sledila priprava na novo sezono. Konkurenca je, posebej v slalomu, v zadnjem času naredila velik korak naprej. Moj korak je bil premajhen. Vedno bolj odločajo podrobnosti. Čeprav sem v nekaterih elementih napredovala, je šlo letos prepočasi. Nadomeščanju tega zaostanka se bo treba posebej posvetiti.”

Torej ostajajo ambicije, da nov vrhunec dosežete v obdobju do naslednjih olimpijskih iger?

“To je moj dolgoročni cilj, vsekakor pa sem trdno odločena, da se dobro pripravim na svetovno prvenstvo leta 2021 v Cortini d' Ampezzo. Imam dobre razmere za delo in sem optimist. Velika priložnost zame je kombinacija, ki ostaja v programu, in prav zato bodo del mojega treninga še naprej ostale tudi hitre discipline.


Najbolj brano