Višje cene za ogled Tolminskih korit

Po zimskih vzdrževalnih delih so včeraj ponovno uradno odprli vstop v najbolj oblegano turistično točko v Posočju, Tolminska korita. Vstopnica se je za odrasle podražila in bo na vrhuncu sezone znaša že osem evrov. Računajo na še več gostov kot lani, ko so jih našteli rekordnih 73.000.

Število  obiskovalcev se iz  leta v leto povečuje. Foto: Neva Blazetič
Število obiskovalcev se iz leta v leto povečuje. Foto: Neva Blazetič

ZATOLMIN > Včeraj se je v Tolminska korita spustilo prvih sto obiskovalcev v letošnji uradni sezoni, ki bo trajala do 6. novembra. Druščina je bila narodnostno zelo pisana, saj so bili med njimi tudi Francozi, Italijani, Avstrijci, Nemci, Makedonci, Angleži, Rusi in celo dva Novozelandca.

Dobro obiskana čistilna akcija

V dopoldanskem času so se turistom pridružili domačini, ki so v organizaciji upravljalca s koriti, zavoda za turizem Dolina Soče in ob pomoči tolminskega planinskega društva čistili korita in okoliške poti. Udeležba je bila nad pričakovanji, prišlo jih je kar 40, ki so si na tak način prislužili prost vstop v času sezone.

Letos bo vstopnina nekoliko višja, odrasli bodo v juliju in avgustu morali za karto odšteti že osem evrov oziroma dva evra več kot lani. Maja, junija in septembra bo vstopnica stala šest evrov, aprila, oktobra in novembra pet evrov. Otroci, dijaki, študentje in upokojenci ter skupine plačajo manj. Vstopnice je možno kupiti tudi na spletu.

Od ponedeljka do 3. aprila bo na relaciji med vstopno točko v korita in Hudičevim mostom zaradi sečnje nad cesto veljala popolna zapora med 7.30 do 13.30 ure, nato bomo do 20. ure možne občasne 15 minutne.

Varno skozi korita

Zadnja leta postajajo Tolminska korita pravi hit med obiskovalci Posočja. Ogled je skoraj obvezen, vsi so brez izjeme navdušeni. V letošnji sezoni bo ogled še bolj varen. Kot je že pred odprtjem povedala Mateja Leban iz turističnega zavoda, so lokalno cesto na relaciji do Dantejeve jame zavarovali z leseno ograjo. Pešpot ob vstopu v korita, ki vodi mimo terasastega brega, so zavarovali z zidovi. Nad Medvedovo glavo nad Zadlaščico so namestili dodatne lovilne mreže, razširili so pešpot. Že lani so uredili okolico Dantejeve jame s klopmi in vstop vanjo.

Lani in predlani so razširili cesto iz Zatolmina, en odsek še čaka na fino preplastitev. Čaka še veliko logističnih izzivov, največji pa je povezan s parkirišči, ki jih je premalo. Manjše pri naravni znamenitosti bo postalo plačljivo, trudijo se, da bi že letos uredili parkirišče na Štrklepcih in od tam organizirali brezplačne prevoze. Iz Tolmina bo za plačilo en evro organiziran prevoz vsako uro.


Najbolj brano