Minister za finance predlaga: višji regres porabite doma

Zaposleni bodo, če bo zeleno luč prižgal še državni zbor, že v letošnjem letu prejeli višji regres za letni dopust. Dohodnine in socialnih prispevkov bo v celoti razbremenjen regres do višine povprečne bruto plače. Delavec, ki prejema minimalni regres v višini minimalne bruto plače, lahko na svojem računu pričakuje vsaj 150 evrov več kot lani.

 Andrej Bertoncelj Foto: STA
Andrej Bertoncelj Foto: STA

LJUBLJANA > Po predlogih, ki jih je včeraj potrdila vlada, delavec za leto 2019 na svoj bančni račun ne bo dobil manj kot 887 evrov neto regresa. Toliko letos znaša minimalna bruto plača.

Na računu vsaj 150 evrov več

“Teh 887 evrov ne bo več bruto znesek oziroma tisti znesek, od katerega se plačuje akontacija dohodnine, ampak bo to postal neto znesek,” je včeraj pojasnil minister za finance Andrej Bertoncelj. Ker država zase ne bo vzela akontacije dohodnine, bo zaposleni z minimalnim regresom po ministrovih besedah prejel od 150 do 250 evrov več. Dohodninska razbremenitev regresa je odvisna od plače, ki jo prejema posameznik.

90

milijonov evrov se bodo zaradi davčne razbremenitve regresa zmanjšali prihodki v davčno blagajno,

2,4

milijona evrov pa se bodo zmanjšali prilivi iz naslova prispevkov za socialno varnost

Radi bi spodbudili domačo potrošnjo

Popolna razbremenitev dohodnine in prispevkov za socialno varnost bo sicer veljala za regres do višine povprečne plače. Ta je januarja letos znašala 1729 evrov bruto. Sedaj je regres prispevkov za socialno varnost oproščen do višine 70 odstotkov povprečne plače. Kolikšen regres bodo delodajalci plačali svojim zaposlenim, zgolj zakonsko določeni minimalni regres v višini minimalne bruto plače ali morda še kaj več, je po ministrovih besedah stvar njihove presoje, politike nagrajevanja in poslovne uspešnosti. Država bo svojo nalogo opravila s tem, ko se bo odpovedala vsemu kar ji pripada po sedaj veljavni zakonodaji. Minister Bertoncelj je ob tem apeliral na ljudi, naj višji regres “v čim večji meri potrošijo v Sloveniji, da bodo s tem spodbudili domačo potrošnjo.”

Delodajalci morajo regres za letni dopust svojim zaposlenim izplačati najpozneje do konca junija. Poslanci naj bi popravke dveh zakonov, s katerimi bi omogočili izplačilo višjega regresa (zakona o dohodnini in zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju), sprejemali po nujnem postopku. Vseeno se lahko procedura zavleče v maj ali junij.

Andrej Bertoncelj

minister za finance

“Vlada je s tem svoj del naloge opravila, na delodajalcih pa je, da določijo višino izplačanega regresa.”

Delodajalcem, ki so regres že izplačali oziroma ga bodo izplačal, preden bo državni zbor potrdil napovedane spremembe, bo finančna uprava vrnila plačano akontacijo dohodnine.


Najbolj brano