Manifest o oljčnem olju

Na 13. oljkarskem festivalu Olio Capitale, ki je v tržaški pomorski postaji potekal od petka do ponedeljka, sta se na svojih stojnicah po dolgem času predstavila dva slovenska oljkarja.

 Foto: Damiano Balbi
Foto: Damiano Balbi

TRST > Vanja Dujc je festivalsko stojnico dobil kot nagrado za lanskoletni naslov šampiona v festivalskem ocenjevanju, Miran Adamič (Ronkaldo) pa se je odločil za kar zasoljen najem. Zanimanje za slovenska oljčna olja je bilo precejšnje, o uspešnih novih poslovnih navezavah pa je preuranjeno domnevati. V letošnjem ocenjevanju sta šla dva šampionska naslova v Apulijo (Donato Conserva in Intini), eden pa v Španijo (De Fatima). Med nekaj finalisti v kategoriji intenzivno sadežnih oljčnih olj je bila tudi belica iz ekološke pridelave Franca Morgana iz Grintovca. Manifestacija je skozi vse dni ob sejemskem delu ponudila številne vodene degustacije in predavanja, v ponedeljek pa še svečanost, na kateri so predstavniki povezave Jeunes restaurateurs d'Europe za Slovenijo, Hrvaško in Furlanijo Julijsko krajino podpisali manifest o oljčnem olju. Uroš Fakuč (stoji prvi z leve, podpisuje se Teo Fernetich iz Brtonigle) je v imenu kolegov sprejel zavezo, da oljčno olje razumejo kot živilo, ne le kot začimbo, da ga bodo vsakodnevno uporabljali, da razumejo njegove hranilne in za telo blagodejne sestavine ter da bodo širili kulturo oljčnega olja. Olio Capitale je ob trgovcih in gostincih obiskalo veliko obiskovalcev, tudi iz Slovenije.


Najbolj brano