Rosič bo tretji podžupan

Po pričakovanju so včeraj mestni svetniki za člana skupščine EZTS potrdili prejšnjega župana Mateja Arčona, ki naj bi postal njen predsednik. Župan Klemen Miklavič pa lahko imenuje Simona Rosiča za tretjega podžupana.

Župan Klemen Miklavič  lahko imenuje Simona Rosiča za tretjega 
podžupana.    Foto: Goriska.si
Župan Klemen Miklavič lahko imenuje Simona Rosiča za tretjega podžupana.  Foto: Goriska.si

NOVA GORICA > Kdor se je spraševal, kaj bo po odhodu z županskega mesta počel bivši novogoriški župan Matej Arčon, je včeraj dobil vsaj delni odgovor. Po odstopu Marjana Pintarja so ga namreč z 29 glasovi brez nasprotovanja mestni svetniki včeraj potrdili za novega člana skupščine Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje (EZTS), ki se bo pridružil ostalim štirim novogoriškim predstavnikom v tem organu. Predvidevati je, da ga bo že na naslednji skupščini ta imenovala za predsednika, glede na to, da ga bo aktualni župan Klemen Miklavič predlagal, to pa podpirata županska kolega iz Šempetra in Gorice Milan Turk in Rodolfo Ziberna. Predsedovanje je sicer bolj častne narave, funkcija ni plačana.

Usklajenost med koalicijo in opozicijo se je pokazala tudi pri spremembi statuta. Ta predvideva, da lahko župan imenuje tri podžupane, a mora biti eden iz opozicije. O predlogu Miklaviča, da bi uvedli še četrtega podžupana, pa svetniki niso niti glasovali, saj so podprli amandma opozicijskih Liste Mateja Arčona in svetniške skupine Soča, ki združuje manjše liste, naj župani ostanejo trije, ni pa treba, da je eden iz opozicije. S tem lahko Mikavič že danes imenuje Simona Rosiča s svoje Goriške.si za tretjega podžupana, ki bo zadolžen za področja športa, razvoja podeželja in turizma.

780

evrov bruto na svetnika na leto bodo po novem dobile svetniške skupine ali samostojni svetniki za stroške, povezane s svojo svetniško funkcijo

Potrdilo se je, da je župan, čigar koalicija ima skupno 18 svetnikov, za svojo namero dobil še več podpore od potrebnih 22 glasov, saj je za spremembo glasovalo 25 svetnikov. Zanimiva pa je bila predvsem razprava. Če je bil Robert Golob še pred mesecem dni ob sprejemanju “tehničnega” proračuna izjemno oster in kritičen, je bil ob podpori Rosiču poln hvale: “Želim si, da bi bilo imenovanje opravljeno čim prej. Županu je uspelo nekaj, kar še ni nobenemu: glede na dosedanje glasovanje v mestnem svetu ni več opozicije. Bravo župan,” je dejal brez ironije. Podporo je izrekla tudi Ana Zavrtanik Ugrin (Lista Mateja Arčona), ki je, podobno kot Anton Harej (NSi), opozorila, naj župan, ki napoveduje tudi nove kadre v kabinetu, temeljito razmisli o takem obremenjevanju proračuna. “Res obremenjujemo proračun, a le za trajanje mandata in ne za nedoločen čas, kot je bilo doslej,” je Miklavič vrnil žogico.

So se pa udarili okrog pravilnika, po katerem bi svetniške skupine ali samostojni svetniki prejeli 780 evrov bruto na svetnika za delovanje. Sprejeli so ga brez težav. Nekateri pa so opozorili, da je smešno, da se ob večjih naložbah tudi brez razprave dviga roke, nato pa se dajejo okrog borih 25.000 evrov, kolikor bo občino stalo delovanje svetniških skupin na leto. NR


Najbolj brano