S pesmijo od morja do gora

Na reviji odraslih pevskih zborov Idrijskega in Cerkljanskega, na koncertih tako v Idriji kakor v Cerknem, je zapelo le deset zborov. To je najmanj doslej, a so vsi s programom in z ubranim petjem presegli pričakovanja poslušalcev.

Mešani pevski zbor dr. Frančišek Lampe je imenitno zapel že  skoraj 
ponarodelo Pestnerjevo Ljubim te, Slovenija.  Foto: Saša Dragoš
Mešani pevski zbor dr. Frančišek Lampe je imenitno zapel že skoraj ponarodelo Pestnerjevo Ljubim te, Slovenija.  Foto: Saša Dragoš

IDRIJA, CERKNO Deset pevskih zborov je najmanj, kar jih pomnijo na dolgoletnih predstavitvenih revijah na Idrijskem in Cerkljanskem. V Idriji in v Cerknem so poslušalce minuli konec tedna razveselili z ubranim prepevanjem pisanega izbora pesmi.

“Nekaj zborov, denimo mešani zbor društva upokojencev Idrija, je ustavila bolezen. Nekatere so ustavile druge težave, a še prepevajo. Cerkljanska ženska vokalna skupina Lira nastopa le občasno. Zavraški mešani zbor pa se na revijah predstavlja bienalno,” je pojasnil vodja JSKD Idrija in organizator revije Rado Božič ter dodal, da število zborov vendarle ni tako zelo upadlo - lani jih je na reviji zapelo 15.

“Visoka kakovost, ubrano petje, dobro sledenje dirigentom,”, je po koncertih, na katerih je vsak zbor zapel tri pesmi, oceno strnila strokovna spremljevalka Andreja Martinjak.

Za uvod so pogled h goram z Medelssohn-Bartholdyjem dvignile pevke ženskega zbora Ivan Rijavec iz Črnega Vrha z zborovodkinjo Katjo Bajec Felc. Ob ljudskih so pevci tokrat najpogosteje segali prav v zakladnico sakralnih pesmi. Edino popularno, skoraj ponarodelo Pestnerjevo Ljubim te, Slovenija, je imenitno zapel Mešani pevski zbor dr. Frančišek Lampe z isto zborovodkinjo. Ker je Katja Bajec Felc že 20. leto na čelu 44-letnega zbora, so ji poslušalci še posebej toplo zaploskali.

Iz pevskega Črnega Vrha se je predstavil še tretji zbor - Pobje z vodjo Veroniko Škedelj. Pevci, ki vedno navdušijo, so tokrat nekoliko presenetili z izborom nabožnih pesmi. Ta pa je bil pričakovan od mešanega župnijskega zbora sv. Urbana Godovič pod vodstvom Damjane Leskovec. Čeprav ga sestavljajo pevci vseh generacij, gre za izjemno kakovosten zbor. Pohvale vredna je tudi odločitev, da se po 44 letih bogatenja godoviških bogoslužij zadnja leta predstavlja širši javnosti.

Damjana Leskovec je skozi zahteven program popeljala še najuspešnejšo vokalno skupino iz idrijske občine - godoviško Radost.

Ženski pevski zbor Cerklanke pod vodstvom Vanje Lampič je zapel na obeh koncertih. Najmlajše Spodnjeidrijske Tice so z isto zborovodkinjo prepričale s pisanim programom ljudskih, ženski pevski zbor iz Spodnje Idrije pod vodstvom Tatjane Vončina pa z izborom domačih umetnih pesmi.

Moška vokalna skupina Cerkljanski zven z zborovodkinjo Evo Lahajnar se je razveselila pomladi. S prekaljenim Idrijskim oktetom pod vodstvom Elizabete Lampe, dostojnim edinim zastopnikom Idrije, pa je poleg dveh težjih pesmih zavel še Tihi veter od morja


Najbolj brano