Zmagoslavje novogoriških Realistov na Dnevih komedije v Celju

Na izteku 28. festivala Dnevi komedije v Slovenskem ljudskem gledališču Celje pravkar slavi novogoriški teater s predstavo Realisti. Postala je žlahtna komedija tako po izboru strokovne žirije kakor občinstva, Tijana Zinajić pa žlahtna režiserka.

V Realistih blestijo  mladi člani novogoriškega ansambla (z leve): Žiga Udir, Matija Rupel, Jure Kopušar, Urška Taufer in Peter Harl.   Foto: SNG Nova Gorica/Peter Uhan
V Realistih blestijo mladi člani novogoriškega ansambla (z leve): Žiga Udir, Matija Rupel, Jure Kopušar, Urška Taufer in Peter Harl.  Foto: SNG Nova Gorica/Peter Uhan

CELJE > Najžlahtnejši po izboru strokovne žirije, ki so jo sestavljali režiserka in dramaturginja Nina Šorak, dramatičarka in scenaristka Iza Strehar ter režiser, scenarist in pisatelj Nejc Gazvoda,so RealistiJureta Karasa, “kabaret za pet igralcev, pijanca in občinstvo”, pred enim letom krstno uprizorjen v Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica.

O Sloveniji tukaj in zdaj

Realisti so predstava, ki “v poplavi izvrstnih domislic, izvirnih komičnih situacij, odličnih songov in natančnih igralskih kreacij brez pridiganja in nevsiljivo spregovori o Sloveniji tukaj in zdaj”, je v oceni zapisala žirija. “V slovenskem gledališču je družbena kritika vse prevečkrat omejena na resnobno podajanje fatalističnih podatkov z atmosfero konca sveta; Realisti pa se jemljejo ravno prav resno, da so kljub ostrim bodicam v prvi vrsti še vedno predvsem smešna, v vseh pogledih nadrealistično izvirna slovenska komedija,” je v utemeljitvi še zapisala žirija, ki je za Realisti uzrla tudi žlahtno režiserko - Tijana Zinajić v tej komediji “vidno uživa in igralci ter gledalci skupaj z njo - vsak prizor je precizno peljan, atmosfera predstave se spretno giblje med realizmom, absurdom, celo grotesko, z minimalnimi sredstvi skozi spretno režiserkino odrsko postavitev vsem dobro znana forma kabareta zaživi v novi luči,” ugotavlja žirija.

Komedija Realisti je tudi najžlahtnejša po izboru občinstva, ki ji je namenilo povprečno oceno 4,83.

Smejejo se tudi sebi

“Res dober je občutek, da so Realisti všeč občinstvu, obenem pa še strokovna žirija oceni, da je to kakovostna predstava,” nam je danes dejala Tijana Zinajić.

Vse se je začelo z zamislijo, da bi na oder postavili predstavo po zgledu kultnega angleškega Letečega cirkus Montyja Pythona in jugoslovanske skupine Top lista nadrealista. “Tovrstni humor smo hoteli prenesti v naš čas in prostor, nismo pa hoteli kopirati starih šal,” pojasnjuje režiserka, ki je nadvse uspešno sodelovala z Juretom Karasom, s katerim se je spoznala med ustvarjanjem televizijske serije Dragi sosedje.

Komedijo Realisti sta na oder postavila z mladimi igralci novogoriškega gledališča: nastopajo Urška Taufer, Peter Harl, Jure Kopušar, Matija Rupel in Žiga Udir, na pianinu jih spremlja Anže Vrabec v alternaciji z Jožijem Šalejem. “Predstava je močna tudi po zaslugi ekipnega dela in odličnih igralcev, ki imajo enakovredne vloge,” pravi Tijana Zinajić. “Besedilo je deloma nastajalo še med ustvarjanjem predstave. Napisal ga je Jure Karas, le prizor, v katerem Matija Rupel v vlogi opravljive sosede Petru Harlu pripoveduje čenče in mu pove, da ga opazuje skozi okno, je napisala Urška Taufer.”

V Realistih se vrstijo skeči in songi, v katerih se komedijanti lotijo vseh mogočih tem, tudi recikliranja odpadkov, bega pred odraslostjo in staranjem, rasizma in nestrpnosti do prebežnikov. “O vsem tem pa ne govorimo kot nekdo, ki bi drugim želel pridigati, kako je treba živeti in ravnati. Smejemo se tudi sebi,” pravi režiserka. “Humor ima moč, rada ga imam kot sredstvo izražanja, skozenj je mogoče govoriti o vsem mogočem in biti tudi kritičen. Žal humor ni vedno cenjen, mnogi na piedestal raje postavljajo resnobnost.”

Zato jo tembolj veseli, da je med nominiranci za Grumovo nagrado za najboljše novo slovensko dramsko besedilo, ki jo bodo v Kranju podelili 8. aprila, ob zaključku Tedna slovenske drame, nominiran tudi Karas z Realisti.

Tijana Zinajić in Jure Karas, ki smo ju v petek srečali na premieri predstave Goldbergove variacije v Slovenskem stalnem gledališču Trst, sta nam potrdila, da se že pogovarjata o novi komediji - kakor kaže, bodo tudi to krstili na Primorskem.

Nagradi igralcema

Na Dnevih komedije so sinoči nagradili še igralko in igralca. Žlahtna komedijantka po izboru žirije je Vesna Pernarčič z vlogo Wande v komični drami Venera v krznu Davida Ivesa v režiji Primoža Ekarta in izvedbi Prešernovega gledališča Kranj, žlahtni komedijant pa Matej Zemljič z vlogo Maksa v Predstavi, ki gre narobe Henryja Lewisa, Jonathana Sayerja in Henryja Shieldsa v režiji Jureta Ivanušiča in izvedbi TMK d. o. o. v sodelovanju z Mischief Worldwide Ltd.  


Najbolj brano