Splet je obnorela skrb za okolje

Uporabniki družbenih omrežij so se navdušili nad novim spletnim izzivom, ki pa za razliko od številnih iz preteklosti ni nevaren. Tako imenovani #TrashtagChallenge namreč uporabnike družbenih omrežij spodbuja, da storijo nekaj dobrega za okolje.

V samo nekaj dneh so uporabniki  na instagramu, twitterju, redditu 
in facebooku objavili že več kot 26 tisoč fotografij z oznako 
#Trashtag. Foto: Instagram
V samo nekaj dneh so uporabniki na instagramu, twitterju, redditu in facebooku objavili že več kot 26 tisoč fotografij z oznako #Trashtag. Foto: Instagram

Spletni izzivi so znani po tem, da so večinoma zelo bizarni, pogosto nevarni, za marsikoga tudi neumni. Uporabnike spleta so v preteklih letih nagovarjali k številnim nenavadnim nalogam, od polivanja z vedri vode do goltanja kapsul detergenta za perilo. Najnovejša modna muha, ki se hitro širi po spletu, pa je za razliko od svojih predhodnic nenevarna in celo - koristna.

Tako imenovani #TrashtagChallenge vse, še posebej pa mlade, ki naj bi bili najbolj pripravljeni sodelovati v tovrstnih izzivih, spodbuja k skrbi za okolje. Nagovarja jih, naj obiščejo predel v naravi ali v mestu, kjer je veliko odpadkov, in ga počistijo, fotografiji “prej” in “potem” pa naj objavijo na družbenih omrežjih z oznako #Trashtag.

Začetki izziva, ki ga nekateri imenujejo tudi #CleanItChallenge - v slovenščini bi ga lahko poimenovali Izziv: Očisti - segajo v leto 2015, ko je neko ameriško podjetje, ki se ukvarja z oblačili in opremo za kampiranje, začelo z istoimenskim projektom, ki je spodbujal ljudi k skrbi za okolje. Izziv ni bil deležen večje pozornosti vse do prejšnjega konca tedna, ko je objava na socialnem omrežju Reddit, ki mu mnogi pravijo tudi “prva stran interneta”, sprožilo gibanje globalnih razsežnosti. Od konca tedna do danes je bilo na instagramu, twitterju, redditu in facebooku objavljenih več kot 26 tisoč fotografij.

#Trashtag je vsekakor med redkimi spletnimi izzivi, katerih namen ni zabavati, ampak storiti nekaj dobrega. Eden izmed njegovih ciljev je dviganje ozaveščenosti o onesnaženju, ki ga povzročajo odpadki, in o zaskrbljujoče visoki količini plastike v oceanih.

Sicer je za splet znano, da se izzivov hitro naveliča in nenehno išče nove, vseeno pa mnogi upajo, da se bo nov trend zaradi svoje ekološke naravnanosti ohranil čim dlje.


Najbolj brano