Glasujejo, kako naj občina razdeli 120.000 evrov

Še danes imajo hrpeljsko-kozinski občani možnost glasovati, kako naj občina letos porabi 120.000 evrov občinskega proračuna. Potem bodo šli izglasovani projekti participativnega proračuna v izvedbo.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

HRPELJE, KOZINA > Participativni proračun hrpeljsko-kozinske občine se postopoma oblikuje. Potem ko je občina letos prvič uvedla tak način razporeditve dela občinskega denarja, so občani do 21. februarja lahko oddajali predloge, za kaj porabiti 120.000 evrov občinskega proračuna.

Prispelo 36 predlogov

Na občinsko upravo je prispelo 36 predlogov. Po vnaprej določenih merilih jih je pregledala komisija, v kateri so bili Breda Filipovič, Peter Boršič, Andrej Bolčič in Romina Poles. Za glasovanje je izbrala 15 predlogov, ki so “skladni z zakonodajo in urbanističnimi akti, njihova uresničitev je v pristojnosti občine, nanašajo se na območje občine in so izvedljivi v danem časovnem okvirju,” je poročala komisija. Izbrani projekti morajo biti izvedeni do konca leta 2020, ne smejo presegati predvidene vsote, prav tako ne smejo biti že vključeni v obstoječi načrt občinskih investicij.

36

predlogov za participativni proračun so dali občani

15

jih je izpolnjevalo pogoje in so šli v glasovanje

Glasujejo o 15 projektih

Med 15 predlogi je sedem večjih, vsak bi stal 15.000 evrov. Toliko bi namenili za smučarski teden učencev sedmega razreda hrpeljske osnovne šole, za ureditev dveh neurejenih izhodiščnih točk na Kokoš ali za enkratno denarno pomoč mladim srednješolcem in študentom, ki izkažejo izjemen uspeh ali dosežke, da bi lažje nadaljevali svoje delo.

Na 15.000 evrov so ovrednoteni tudi ureditev parkirišča v Skadanščini za pohodnike na Slavnik, celovita ureditev akustike športne dvorane v Hrpeljah, ureditev invalidom prijaznih parkirišč, klančin in drugih dostopov po občini ali nakup sedmih novih defibrilatorjev, ki bi jih razporedili po občini.

Občani lahko glasujejo tudi za ureditev ceste do ekološkega otoka v Prešnici, ki bi stala osem tisočakov, za manjše otroško igrišče na Golcu ali opremo košarkarskega igrišča v Gradišču za tri tisočake, za obnovo vaškega vodnjaka na Golcu, ki bi stala 2500 evrov, za peskovnik pri hrpeljski šoli, med malimi projekti čakajo na glasove še predelava sadja iz travniških sadovnjakov ter postavitev klopce v Hrpeljah in Slivju.

Glasujejo lahko vsi občani, ki so dopolnili 14 let, glas lahko oddajo še danes na spletu ali fizično v prostorih občine.


Najbolj brano