Za pusta ocvrejo dovolj krofov za vse Slovence

V ajdovskem Mlinotestu so letos v pustnem času ocvrli približno toliko krofov kot lani oziroma toliko, da lahko vsakdo v Sloveniji poje vsaj enega. Sicer pa postaja krof vse bolj priljubljen skozi vse leto, tudi kot zajtrk ali malica. Še vedno je najbolj priljubljen klasičen, z mareličnim polnilom.

Krofi postajajo vse bolj priljubljeni tudi med letom, največ pa jih 
seveda prodajo v pustnem času. Foto: Leo Caharija
Krofi postajajo vse bolj priljubljeni tudi med letom, največ pa jih seveda prodajo v pustnem času. Foto: Leo Caharija

AJDOVŠČINA > V podjetju Mlinotest običajno v vsem letu ocvrejo okoli 3,5 milijona krofov, letos pa pričakujejo, da bo ta številka bistveno višja. Povpraševanje pred pustnim časom je bilo letos še večje kot lani, a so nekatere posle zaradi zahtevane prenizke cene tudi zavrnili, pa tudi proizvodnjo so imeli v tem času polno zasedeno.

“Prodaja krofov v pustnem času je dokaj konstantna, malo se spreminja glede na dolžino pustnega časa, ocvremo pa jih toliko, da lahko vsakdo v Sloveniji poje vsaj enega,” so pojasnili v ajdovski družbi. Največ krofov proizvedejo v Ajdovščini, kjer imajo enega najsodobnejših proizvodnih procesov priprave tega izdelka, v času pusta pa aktivirajo tudi ostale svoje pekarne po Sloveniji.

3,5

milijona krofov na leto običajno ocvrejo v Mlinotestu. Letos pričakujejo, da bo ta številka bistveno višja

Krof priljubljen tudi med letom

V Mlinotestu opažajo, da je krof vse bolj priljubljen skozi vse leto. Povpraševanje po krofih se povečuje. Imajo nova naročila, predvsem iz tujine za prodajo izven pustnega časa. Krof je že postal priljubljen tudi kot zajtrk ali malica. Še vedno je najbolj priljubljen klasični krof z mareličnim polnilom, ponujajo pa tudi druge različice, z vanilijevim in čokoladnim polnilom. Že nekaj časa proizvajajo tudi pečene in ocvrte donutse, ameriško različico krofa s prepoznavno luknjo. Letos so krofe z vanilijevim polnilom ponudili tudi italijanskemu trgu, v lastni maloprodaji pa že ponujajo krof z dvojnim polnilom, v katerem sta ločeno čokolada in vanilija.

Največ jih prodajo z marelično marmelado

Paradni izdelek in prodajna uspešnica skozi vse leto, in to že dolgo ne več samo v Sloveniji, ampak tudi na tujih trgih, je krof z mareličnim polnilom. Na vsakoletnem izboru Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, ki deluje v okviru Gospodarske zbornice Slovenije, so tudi letos zanj, že petič zapored, prejeli zlato priznanje.


Najbolj brano