Briška vina v Švici

V ikoničnem Grand hotelu Dolder na robu Züricha, enem najimenitnejših švicarskih hotelov, so prejšnji konec tedna pripravili veliko in pomembno vinsko degustacijo. Prireditev Matter of taste (Vsebina okusa), kakršno pripravljajo še v Londonu, New Yorku in Singapurju, je združila približno 600 vin iz 150 kleti, ki so od znamenitega Roberta Parkerja in njegovih ocenjevalcev dobila oceno nad 90 točk (od 100 možnih).

Na fotografiji (z leve): Marjan in Valerija Simčič ter Jasmina in 
Matjaž Četrtič.
Na fotografiji (z leve): Marjan in Valerija Simčič ter Jasmina in Matjaž Četrtič.  

ZÜRICH > Pri Parkerjevem Wine Advocate poudarjajo, da gre za najimenitnejšo za javnost odprto degustacijo leta v Evropi, za katero so bile vstopnice po 99 švicarskih frankov. Med vini z vseh najpomembnejših svetovnih rastišč, Burgundije, Bordeauxa, Mosele in Piemonta, pa Rioje, doline Napa, Spodnje Avstrije, Južne Tirolske in drugih, so bila tudi slovenska iz briških kleti Marjan Simčič in Ferdinand Matjaža Četrtiča. Oba sta v predstavitev ob vinih iz svetovnih sort vključila tudi rebulo. Najbolje ocenjeni slovenski vini v degustaciji pa sta bili merlot opoka 2012 in modri pinot 2013 Marjana Simčiča, ki so jima pripeli 92 točk, točko manj pa najbolje ocenjenemu belemu vinu, rebuli Epoca Matjaža Četrtiča.