Več kot le kraški kamni na gmajni

Kamni postavljeni v obliki spirale, skrivnostni kamniti prostori, rimskim amfiteatrom podobne terase, megaliti .... Vse te značilnosti privlačijo skupino zanesenjakov in ljubiteljev kulturne dediščine, ki so pod vodstvom Borisa Čoka izvedli prvo akcijo urejanja več tisoč let starega spomenika na gmajni v bližini Bazovice.

Tako je skupina ljubiteljev stare kulturne dediščine čistila okolico  
skrivnostnega kraškega amfiteatra.
Tako je skupina ljubiteljev stare kulturne dediščine čistila okolico skrivnostnega kraškega amfiteatra.  

BAZOVICA > Amfiteatru podobno arhitekturo je na gmajni v bližini Bazovice že pred mnogimi leti opazil Boris Čok. No, opazili so jo seveda že prej, le da ji niso pripisovali prevelikega pomena. Da ne gre za običajne kamne in pastirske hiše, ki jih najdemo po Krasu, je bilo Čoku seveda takoj jasno, a še bolj ga je prepričala igra svetlobe, ki se v dolini zgodi ob poletnem in zimskem solsticiju.

Pomembna kulturna dediščina

“Prepričan sem, da ne gre za kraško arhitekturo in da so te kamne postavili tu pred vsaj štiri tisoč leti,” je pojasnil Čok, ki je s skupino prijateljev pred nekaj tedni zavzeto čistil okolico. Seveda v soglasju z lastnikom parcele, ki drugih posegov in nenadzorovanih obiskov parcele ne dovoli, zato tu tudi ne navajamo natančne lokacije.

“Zdelo se mi je škoda, da bi vse propadlo. Gre za pomemben del kulturne dediščine, za katero mogoče ravno zato, ker je na slovenskem etičnem ozemlju v Italiji in ni rimskega izvora, ni bilo zanimanja. Na delovno akcijo sem povabil prijatelje in znance, ki so se v lepem številu odzvali,” je čistilno akcijo s ponosom opazoval Čok.

Amfiteater kot akumulator?

Kamni v amfiteatru niso postavljeni po naključju, je še povedal Čok, temveč v določenem zaporedju. Najbrž so služili kot nekakšen koledar. Po njegovo ni naključje niti to, da premer amfiteatra znaša 31 metrov, kar je podobno številu pi.

Zanimiv je tudi vhod v prostor, ki je najbrž služil obrednim namenom. “V prostoru človek začuti očiščenje. Sem sem pripeljal radiosteziste in geomante, ki so povedali, da celoten amfiteater deluje kot akumulator,” je še povedal. Vprašanj glede skrivnostne arhitekture je še veliko, Čok in prijatelji pa bodo gotovo v prihodnosti poiskali odgovor nanje.


Najbolj brano