Kravneval bo letos še pomembnejši

Županovanje in predsednikovanje kulturno pustnemu društvu Grapa že tretji mesec pripadata Tomažu Venclju. To daje upanje, da se bo 40-letni kravneval le uvrstil med pomembne običaje. Kar nesporno je Laufarija, na kateri bodo v nedeljo brez oblasti kakšno krepko čez njo ušpičili.

Utrinek iz minulih izdaj Foto: Saša Dragoš
Utrinek iz minulih izdaj Foto: Saša Dragoš

IDRIJA, CERKNO > Dobra štiri desetletja je minilo, odkar so Graparji, iz tedaj še kmetijsko obarvanega preddverja Idrije, z ogromno maskoto krave in osla kot spremljevalca kravnevala ob Pustu, za nekaj dni zavladali Idriji. Letos ji “vladajo” dvojno, saj župan Tomaž Vencelj ni le predsednik kulturno pustnega društva Grapa, dolgoletni sovoditelj in soavtor pustne inventure občine, pač pa njen župan. Verjeti je, da si najpomembnejšega nastopa v letu ne bo pustil vzeti niti v soboto. Laufarji v Cerknem za oblastjo (še) ne pogledujejo, ji bodo pa v nedeljo globoko pogledali pod prste.

Laufarji imajo z enim najstarejših običajev na naših tleh pred Graparji nekaj stoletij prednosti. Kdaj točno so zašli na Cerkljansko, ne ve nihče. Nihče tudi ne ugovarja ugibanju, da naj bi jih tja zanesli nemški priseljenci v 13. ali najpozneje v 14. stoletju. Skoraj vse pa se ve o povojni, leta 1956 obnovljeni laufariji, ki poteka po nenapisanih postavah izpred vojne. Da je ena najbolj sklenjenih pustnih iger v čast tradiciji, skrbi pustno društvo Laufarija.

Dela fantovski skupnosti, v katero že leta “spuščajo” tudi dekleta, ne manjka. Po šivanju oblek osrednjim likom - mahovemu Pustu, bratu Ta Smrekovemu in znanilcu pomladi Ta bršljanovemu - in obnovi oblačil ostalim 22 družinskim članom, se jim v obtožnico (kalamon) zapiše tja do sedem metrov vseh mogočih grehov. Čeprav grešijo malodane vsi, je seveda kriv Pust. V nedeljo bo v pristni cerkljanščini mogoče slišati, kako ga je lomil od svojega lanskega praznika.

Graparji imajo težje delo. Iz leta v leto v pregled pregreh v občini in širše pritegnejo tja do sto nastopajočih. Vsem zašijejo kostume, izdelajo kar najbolj zgovorno opremo in hudomušno kritičnim skečem uglasbijo avtorske songe.

Ostajata le krava in osel. Za trdo delo so Graparji nagrajeni z odličnim obiskom. Prekosili so laufarijo, a v širšem okolju ostajajo prezrti. Ker so domnevno premladi, sodobno urbani in kar je še podobnega, da po 40 in nekaj letih ne morejo postati tradicija.

Del tradicije - Tomaž Vencelj ob sovoditelju Davidu Velikanjetu - bo tokrat odpadel. Verjamemo pa, da si župan Vencelj ne bo pustil vzeti ključnega nastopa v letu. Navsezadnje so Graparji, kot se resni oblasti spodobi, k “participaciji”, torej sodelovanju, pri pripravi pustnih noric povabili vse občane. V soboto bo mestnemu trgu vsekakor vladal smeh.


Najbolj brano