Vsak dan s policisti na terenu še 70 vojakov

Po številu ilegalnih prehodov meje tudi v prvem letošnjem mesecu prednjači koprska policijska uprava. Od skupno 325 so namreč policisti na tem območju obravnavali 134 prehodov. Vsak dan so v mešanih patruljah na terenu tudi vojaki.

V mešanih patruljah sodelujejo tudi vojaki. Foto: Slovenska vojska
V mešanih patruljah sodelujejo tudi vojaki. Foto: Slovenska vojska

LJUBLJANA, PRIMORSKA Pri varovanju slovenske meje v mešanih patruljah in opazovalnicah sodeluje približno 450 pripadnikov Slovenske vojske (SV) na teden oziroma približno 70 na dan. Simon Korez, predstavnik SV za odnose z javnostmi, pojasnjuje, da vojaki sodelujejo tudi pri varovanju meje na območju koprske policijske uprave, tako na Bistriškem kot drugod, kjer se pojavi potreba. V vsaki mešani patrulji je po en vojak, na dolžnosti pa je po dvanajst ur. “Poudariti moram izjemno dobro s policijo, zelo dobro se dopolnjujemo in v tem času, odkar sodelujemo, se ni pojavila nobena težava,” pravi Korez.

Vojska sicer s policijo sodeluje pri širšem varovanju državne meje od oktobra 2015. Po podatkih SV vojaki pri varovanju meje prevozijo približno 4000 kilometrov dnevno, letos pa so jih na naloge v pomoč policiji napotili že več kot 3100.

134 ilegalnih prehodov meje so januarja obravnavali na območju PU Koper, 81 ilegalnih prehodov pa januarja lani.

V januarju 325 prehodov

Policisti so sicer v letošnjem prvem mesecu obravnavali 325 ilegalnih prehodov državne meje, za dobro tretjino več kot v enakem lanskem obdobju. Od teh so jih 41 odstotkov - 134 (lani 81) - obravnavali na območju koprske policijske uprave, večino na bistriškem območju. Na območju novomeške policijske uprave se je število ilegalnih prehodov skoraj razpolovilo, medtem ko je občutno naraslo na območju ljubljanske policijske uprave.

Po podatkih generalne policijske uprave je januarja 172 ilegalnih migrantov napovedalo vložitev prošnje za mednarodno zaščito (lani 181), med njimi pa je bilo največ državljanov Alžirije. Povečanje števila ilegalnih prehodov policija pričakuje po izboljšanju vremenskih razmer oziroma spomladi. Kot ugotavljajo v sektorju mejne policije, se struktura ilegalnih migrantov po državljanstvu spreminja, letos januarja so poleg državljanov Alžirije obravnavali največ državljanov Pakistana, Maroka, Afganistana in Kitajske. Zaznavajo pa tudi, da kar velik delež ilegalnih migrantov, ki po nastanitvi v azilnih kapacitetah in napovedani nameri za pridobitev mednarodne zaščite nadaljujejo pot v ciljne države. Med njimi je opazno največ Alžircev.

Na območju PU Koper dnevno do dvanajst vojakov

Slovenska vojska je, kot smo omenili, v reševanje migrantske problematike vključena od jeseni 2015. Od lanskega oktobra vojska policiji pomaga tudi z opazovanjem širšega območja državne meje.

In kako je s sodelovanjem policistov in vojakov na najbolj obremenjenem območju? Tiskovna predstavnica koprske policijske uprave Anita Leskovec pojasnjuje, da pripadniki SV dnevno sodelujejo pri varovanju državne meje po predhodnem medsebojnem dogovoru. “Pripadniki SV delujejo v mešanih patruljah s policisti pristojnih policijskih postaj ali samostojno pri opazovanju državne meje, na kritičnih točkah. Praviloma je dnevno angažiranih do dvanajst vojakov,” še dodaja. Glede na varnostno problematiko, povezano z nedovoljenimi prehodi državne meje, naloge opravljajo na območju policijskih postaj Ilirska Bistrica, Kozina in Koper.


Komentar novinarja

Lea Kalc Furlanič

Bo škodo na Mareli plačala država?

Da je občina Ilirska Bistrica poligon, kjer država dela po svoje, je na predsinočnji občinski seji izpostavil eden od svetnikov. Bistričani so namreč morali najprej desetletja sobivati z vojašnicami in vojaki, nato so se spopadali s kolonami na cestah do meje, pa s povečanim tovornim in tranzitnim prometom, saj nikakor ne dobijo avtoceste, zdaj pa jim država v Jelšanah še vsiljuje sprejemno-registracijski center za migrante. “Vse to je že in še bo pustilo velike posledice v ilirskobistriški ...

Preberi več

Najbolj brano