Alen Hodžić: za ekipo bi dal vse

Košarkarji Primorske v tej sezoni poznajo le šest porazov, zato ni nič čudnega, če smo iz njihovih vrst izbrali športnika meseca. Odločili smo se za domačina, 26 letnega branilca Alena Hodžića, ki je v karieri igral že za številne klube. Ob vlogi kapetana v ekipi skrbi tudi za zabavo, kar je pokazal tudi na odru koprske Taverne po osvojeni pokalni lovoriki.

Alen Hodžić (z žogo) je kapetan koprskih košarkarjev. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Alen Hodžić (z žogo) je kapetan koprskih košarkarjev. Foto: Tomaž Primožič/FPA

“Tudi Jagodić-Kuridža ni od muh, a zdaj nama je primat zabavljačev prevzel Jakob Čebašek,” pravi Alen Hodžić, ki je bil zelo vesel prostega tedna, ki jim ga je namenilo strokovno vodstvo. Otrok ŠD Koš je doslej igral v vrstah Parkljev, Heliosa, Portoroža in Hopsov.

Kako ste proslavili pokalni naslov?

“Malo smo proslavljali z ekipo, vsi pa smo komaj čakali, da se odpočijemo v družinskem krogu. Pred nami je še veliko trdega dela, čas za slavje še pride.”

Alen Hodžić

kapetan KK Sixt Primorska

“Na svojih napakah se učimo, iz njih pa sem se res naučil marsičesa.”

Se po napornem prvem delu sezone že pozna kaj zasičenosti?

“Niti ne. Ker delamo to, kar imamo radi, se tega ne zasitiš kar tako.”

Na obeh tekmah pokalnega finala ste si pot do zmage tlakovali v tretji četrtini. To sezono ste mojstri končnic - nekajkrat ste se izmazali v zadnjih sekundah.

“Tekma se igra 40 minut. Do izraza pride naša daljša klop, saj imamo 14 igralcev, vsi smo pomembni. Enkrat se nam uspe odlepiti prej, drugič pozneje. Odvisno je tudi od nasprotnika in dneva. Ko igramo kot ekipa, lahko premagamo vse. Je pa res, da se v končnicah poznajo izkušnje igralcev, ki so v karieri že igrali na višji ravni.”

Poleti je ekipa doživela manj sprememb kot lani. Je tudi to pomagalo k dobrim odnosom v slačilnici?

“Zagotovo. Letošnje novince smo dobro sprejeli.”

Določili so vas za kapetana in hkrati označili kot borca za zgled. Kako se počutite v tej vlogi?

“Zagotovo je to za vsakega igralca posebna čast. Ko so mi na treningu povedali, da bom kapetan, me je kar malo šokiralo, saj sem prevzel neko odgovornost. Strelsko sicer nisem v ospredju, kot sem bil v drugih klubih. Vsak ima pač svojo vlogo. Sem srčen, borben, dal bom vse za ekipo in se tudi metal na zobe, če bo treba.”

Ob pojavu projekta Primorske je bilo v Kopru čutiti tudi nezaupanje. Kako vas je sprejelo mesto?

“Del skeptikov res ne bomo nikoli uspeli prepričati. Se pa pozna, da z rezultati prihaja tudi večja podpora, da občinstvo sprejema ekipo za svojo. Vsem se zahvaljujem, borimo se za barve kluba in mesta. Pred sezono smo tudi spremenili barvo dresov v rumeno-modro.”

Katero je najtežje gostovanje v drugi Aba ligi?

“Katero? Kar vsa so zahtevna, upoštevati pa je treba tudi dolge poti. Zame je bilo najteže v Nikšiču, kjer nas je pričakala mrzla dvorana. A tudi na takih tekmah je treba zmagovati.“

Vaš osrednji cilj sezone pa ostaja uvrstitev v ligo Aba 1?

“Za nas je vsaka tekma enaka, pa naj je to v državnem prvenstvu ali v regiji. Kljub temu, da v prvem delu DP razvrstitev ni pomenila veliko, smo vse tekme vzeli resno. Občasno so starejši igralci več počivali, ampak strokovni štab že ve, kako in zakaj.”

Pri svojih letih imate za sabo že pester nabor klubov, za katere ste igrali. Katerega bi izpostavil kot najpomembnejšega za vaš razvoj?

“V vsakem klubu sem se nekaj naučil. Pri Heliosu sem prvič videl, kako delujejo resni klubi, čeprav nisem dobro izkoristil priložnosti, ki mi jo je ponudil Zmago Sagadin. Na svojih napakah se učimo, iz njih pa sem se res naučil marsičesa. Tudi v Portorožu sem stopil stopničko višje, drugo in tretjo sezono sem tam postal nosilec igre, v Polzeli pa sem se dokončno potrdil.”

V domači Koper vas je leta 2017 vrnil Walter Jeklin. Takrat niste bili preveč prepričani, ali boste ostali dalj časa.

“Takrat je bil to še precej mlad klub, zato niti nisem točno vedel, kam prihajam. Zgodba me je pritegnila in k sreči sem se odločil prav.”

Kakšne so največje vrline ekipe?

“Po mojem kar delavnost. Sicer je vse vrhunsko urejeno, trenerji vedo, kaj potrebujemo, veliko se pogovarjamo.”

Povejte, kako je videti priprava tekme?

“Najprej pogledamo individualne podatke nasprotnih igralcev, njihove karakteristike, vsak se poglobi v igralca, ki ga krije - kako se najboljše ubranit. Zatem pogledamo celotno ekipo, njihove akcije in napade, pogovarjamo se, kje imajo slabosti.”

Ste res trenutno najboljša ekipe v Sloveniji?

“Trudimo se, delamo, moramo pa ostati na realnih tleh. Osvojeni pokali so seveda velika čast, ampak pravi cilji so še pred nami.”

Katera ekipa bo za vas najnevarnejša v boju za ligo Aba 1?

“Vse ekipe na vrhu so dobre, še vedno je velik boj za četrto mesto. Nobene ne bi posebej izpostavil.”


Najbolj brano