70 milijonov evrov težak koprski občinski proračun je pod streho

Koprski občinski svet je danes s 27 glasovi podprl sprejem proračuna po skrajšanem postopku. Vzdržali so se štirje svetniki Popovičeve stranke KJN, medtem ko je pet prisotnih prestopnikov, ki so ustanovili klub samostojnih svetnikov, potrdilo ta najpomembnejši finančni dokument.

Koprski občinski svet je danes s 27 glasovi podprl sprejem 
proračuna po skrajšanem postopku.  Foto: Tomaž Primožič/FPA
Koprski občinski svet je danes s 27 glasovi podprl sprejem proračuna po skrajšanem postopku.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER >Proračun je predstavila vodja urada za finance in računovodstvo Vilma Milunovič. Pojasnila je, da je težek 69,8 milijona evrov, od katerih kar 41,8 milijona evrov predstavljajo stroški za delovanje javnih služb in javnih zavodov, družbenih dejavnosti, za delovanje društev in subvencije občanom, skoraj 2,3 milijona evrov pa je predvidenih za odplačilo obrokov najetih kreditov. “Kljub temu občina tudi letos velik delež, skoraj 26 milijona evrov, namenja naložbam, pri katerih gre v veliki meri za prevzete obveznosti od lani. Za uresničitev vseh načrtovanih odhodkov je predvidena dodatna zadolžitev v višini 4,5 milijona evrov,” napoveduje Milunovičeva.

Svetniki iz koalicijskih vrst so v razpravi opozarjali, da čudežev ni bilo mogoče narediti. Največkrat slišana ocena je, da je proračun optimalen glede na kratek rok za pripravo in je predvsem rezultat zapuščine 16-letne vladavine bivšega župana Borisa Popoviča. So pa svetniki zadovoljni, da je bilo končno slišati tudi glas krajevnih skupnosti, ki so lahko v večji meri izrazile, kaj potrebujejo v svojem okolju. To so obrisi novega pristopa pri delu in korak k participativnosti, ugotavljajo.

Nekaj koprskih občinskih svetnikov smo vprašali, kaj menijo o letošnjem proračunu. Peter Bolčič iz kluba samostojnih svetnikov (gre za šest nekdanjih svetnikov KJN) se strinja z oceno župana Aleša Bržana, da je proračun realen. Meni, da so občinske strokovne službe glede na okoliščine in možnosti pripravile dober dokument. Marijan Križman (SD) pozdravlja povišanje zneskov za razvoj infrastrukture na podeželju. Zadovoljen je, da so upoštevali njihovo pobudo za ureditev Dnevnega centra za otroke in mladostnike pod okriljem CSD. Dobre obete za oživitev mesta vidi v imenovanju komisije za poslovne prostore. Olga Franca (Skupaj) pravi, da je letošnji proračun na neki način “umetnost možnega, zaradi težkega finančnega stanja, ki ga je povzročil bivši župan in realnosti, da v prvem letu ne moremo rešiti vseh neskladij in potreb občanov.” Bolj kot številke poudarja drugačen način dela, ki se po njeni oceni že približuje željam po participaciji. “Največja razlika je pri delu s krajevnimi skupnostmi, saj so se njihovi predsedniki kar nekajkrat dobili s pristojnimi in je proračun po dolgem času nastal z njihovo soudeležbo,” je zadovoljna. Enako meni Patrik Peroša (Oljka), ki pravi, da se bo tako končno uravnotežilo razvoj mesta in podeželja. Maja Tašner Vatovec (Levica) navaja, da si želijo več razvojno naravnanih postavk. “Razumemo pa, da občina v tem letu denarja za take projekte ne bo imela. Zdaj je predvsem treba sanirati finančno sliko in že dejavno pripravljati razvojno usmerjena proračuna za leto 2020 in 2021,” pravi.

Popovič ocenjuje, da je marsikatera predvolilna obljuba Aleša Bržana izpadla iz dokumenta. Po štirih mandatih pa so se v razpravo prvič vključili tudi nekateri svetniki njegove KJN, ki so župana in občinski svet poučevali o tem, kako ima nova oblast že vse projekte na pladnju, ker jih je pripravilo prejšnje vodstvo, ter kako v razvojnih načrtih ni videti inovativnosti in ambicioznosti. Mlada svetnika KJN, Anja Pečič in Patrik Babič, sta prebrala dodelana sestavka, ki sta najverjetneje nastala izpod peresa izkušene, strokovno podkovane osebe, ki se spozna na občinske finance in je imela širok vpogled v delovanje občine v preteklih mandatih.


Najbolj brano