Ples v naravi in vitez sredi betona

Najstarejša idrijska galerija Magazin gosti mlado vizualno ustvarjalko, domačinko Tjašo Gnezda. Sodelavka številnih slovenskih vizualnih umetnikov se na razstavi nevsakdanjih fotografij in tudi skulptur domačemu občinstvu predstavlja prvič.

Tjaša Gnezda (levo) in Neža Pavšič sta družno predstavili razstavo 
Koordinate instinkta. Foto: Saša Dragoš
Tjaša Gnezda (levo) in Neža Pavšič sta družno predstavili razstavo Koordinate instinkta. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Prvi pogled na cikla nevsakdanjih fotografij Ona pleše s temo in Beli vitez, ki ju na razstavi Koordinate instinkta predstavlja domačinka Tjaša Gnezda, nekoliko preseneti. Podrobnejši ogled fotografij pa razkrije, da avtorica s pomočjo neobičajne scenografije razmišlja o kontrastih življenja. Komunikologinjo, ki se je po študiju doma, v Firencah in v Innsbrucku poglobila v vizualno ustvarjalnost, je pred domače občinstvo, pripeljala Neža Pavšič. Kulturologinja, ki s povezavo idrijskih galerij - Galetrias - skuša te, zanjo svete prostore približati čim več ljudem, je avtorico tudi predstavila. Tokrat pretežno mlado občinstvo, ki ni redni gost galerij, je popeljala skozi razstavo. “Ta je drugačna, mlada in sveža, ampak vendarle za občinstvo vseh starosti,” je prepričana Neža Pavšič.

Mlada Tjaša Gnezda si je s svojo ustvarjalnostjo utrla pot do številnih sodobnih projektov slovenskih vizualnih ustvarjalcev. Fotografira in ustvarja videe zanje oziroma kar celostno podobo.

Obe v Magazinu razstavljeni seriji fotografij sta nastali leta 2017. Ona pleše s temo z Agnieszko Wesolowsko kot modelom na Poljskem, Beli vitez z Luko Slakom pa v Ljubljani.

Ples v naravi in vitez sredi betona sta polna nasprotij. Zanje bržčas tudi gre. “Raziskovanje zgodb v nasprotjih, v svetlejših in temnejših časih, Gnezdovo vedno premami do skrajnosti. Išče korake do razumevanja instinktov in povprašuje o svoji biti,” je ob fotografijah razmišljala Pavšičeva.

Fotografije, polne erosa in tanatosa, grobosti in nežnosti, vzhajanja in padanja, so imenitne. Res so drugačne in sveže, vredne premišljevanja ob njih.


Najbolj brano