Zima odhaja, pomlad prihaja

Konec tedna se s tekmami 20. kroga nadaljuje prva slovenska nogometna liga. Uvodno spomladansko dejanje bo v soboto pripadlo Gorici. Edinega primorskega prvoligaša čaka gostovanje v Celju.

Vladimir Oršolić (v ospredju) bo imel predvidoma  že na dvoboju s 
Celjani in nato tudi v nadaljevanju spomladanskega dela vidnejšo 
vlogo.  Foto: Leo Caharija
Vladimir Oršolić (v ospredju) bo imel predvidoma že na dvoboju s Celjani in nato tudi v nadaljevanju spomladanskega dela vidnejšo vlogo.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Zimski premor in prestopni rok sta pri Novogoričanih premešala karte. Največja sprememba je povezana z menjavo trenerja: Mirana Srebrniča je nadomestil Nermin Bašić. Drugačno igralno podobo bo torej v prvi vrsti krojila rošada na trenerski klopi. Kakšen bo njen učinek - kratkoročni in dolgoročni - bo seveda pokazal čas. Novogoriški privrženci so radovedni tudi, kako se bo obnesla igralska prevetritev. Pod drobnogledom bodo novinci Adel Halilovič, Kristjan Šipek in še posebej povratnik Etien Velikonja, pa tudi nekateri staroselci v novih vlogah.

Na zadnji prijateljski tekmi so Novogoričani v soboto v Dekanih ugnali domačega drugoligaša Jadrana z 2:0. Med strelce sta se za goste, ki so poleg rekonvalescentov Roka Grudine in Alena Jogana pogrešali tudi obolela Osujija Amarachija in Tineta Kavčiča, vpisala Semir Smajlagić v prvem in Velikonja v drugem polčasu. Novogoričani so po slabem zaključku jeseni zdrsnili v spodnji del prvoligaške lestvice, ob tem so se že poslovili od pokalnega tekmovanja. Evropa ostaja tiha želja, večja pa je potreba po kakšnem izhodnem prestopu, ki bi prinesel svež priliv v klubsko blagajno.

Prva SNL

Vrstni red po jesenskem delu - Maribor 45 točk, Olimpija 36, Aluminij 30, Domžale 27, Celje 26, Mura 24, Gorica 22, Rudar 18, Triglav 16, Krško 15.

Lovci in ubežniki

Sicer pa ob dobrih moštvenih predstavah izplavajo na površje tudi posamične vrline. Dober primer tovrstne prakse je bil v jesenskem delu Aluminij. Kidričani so bili s prvenstvenimi dosežki in uvrstitvijo v polfinale pokalnega tekmovanja najprijetnejše presenečenje, spomladi pa se bodo morali znajti brez enega najvidnejših nogometašev Francesca Tahiraja. Razlika med Aluminijem in Gorico je znosna, saj bo tudi spomladanski del postregel s 17 krogi. V igri je torej še velikih 51 točk, kar pa velja tudi za ekipe, ki gledajo v hrbet Novogoričanom.

Najbolj negotova se zdi usoda zadnjeuvrščenih Krčanov, ki se ubadajo z notranjimi pretresi. Kranjčani so navidez strnili vrste tudi z nekaterimi novinci, med katerimi izstopa prekaljeni povratnik Aleš Mertelj. Pri Velenjčanih je bilo nekaj prihodov in odhodov, stalnica pa je trener Marjan Pušnik, ki zelo dobro pozna slovensko nogometno sceno. Za Muro po vrnitvi med prvoligaše in navijaškem zagonu prihaja spomladanski trenutek resnice, v katerem bo pod drobnogledom z desetimi goli najboljši strelec prve SNL Rok Sirk. Nemara še bolj pomemben je v moštvenem učinku Celjanov Rudi Požeg Vancaš, ki najverjetneje ostaja v knežjem mestu do poletja.

Poletna shema

Res pa je, da v nekaterih državah prestopni rok še traja. Andres Vombergar bo tako nogometno pot nadaljeval pri ruski Ufi. Ni veliko manjkalo pa bi Ljubljančani, ki so pomladili in pocenili zasedbo, ostali še brez drugega udarnega strelskega aduta Roka Kronavetra. Sicer pa se bo za krmilom Olimpije, kjer je vselej aktualno vprašanje umika Milana Mandarića, zvrstil še peti trener v letošnji sezoni. Robert Pevnik napoveduje všečne in učinkovite prvake, a prednost Mariborčanov, ki v zimskem prestopnem roku niso doživeli občutnih sprememb, je v lovu za naslovom zajetna. Odhod Jana Mlakarja v angleški Brighton pa se bo zgodil šele ob koncu sezone.

Mariborčani so podaljšali sodelovanje z nekaterimi prekaljenimi nogometaši iz moštvenega jedra, kar pomeni, da pogledujejo že proti evropskemu poletju. Gotovo ga imajo v mislih tudi jesenski dolžniki, Domžalčani. Spomladi bodo močnejši za Dejana Lazarevića in Amedeja Vetriha, ki sta opravila popolne moštvene priprave, še en razvojni korak pa gre pričakovati tudi od idrijskega upa Adama Gnezde Čerina.


Najbolj brano