Stavke na Pošti vendarle ne bo

Zaposleni na Pošti Slovenije so včeraj popoldne preklicali za danes napovedano stavko, saj so z delodajalcem dosegli in podpisali dogovor o izboljšanju pogojev dela. Tako v sindikatih kot v vodstvu Pošte pričakujejo, da se bo zadovoljstvo zaposlenih izboljšalo, delo poštarjev pa postalo bolj privlačno za nove kadre.

Po včerajšnjem podpisu dogovora so sindikati Pošte odpovedali za 
danes napovedano stavko.  Foto: STA
Po včerajšnjem podpisu dogovora so sindikati Pošte odpovedali za danes napovedano stavko.  Foto: STA

LJUBLJANA > “Interes Pošte je, da zagotovi čim boljše delovne pogoje za zaposlene. Sklenili smo dogovor, za katerega smo prepričani, da bo, če se ga bomo držali, izboljšal tako pogoje dela kot materialni položaj zaposlenih,” je včeraj popoldne povedal generalni direktor Pošte Slovenije Boris Novak. Ukrepe bodo uvajali postopoma, v roku dveh let.

Iskali bodo nove sodelavce

V Sindikatu poštnih delavcev in Sindikatu delavcev prometa in zvez se niso borili za višje plače, ampak za delovne pogoje, ki ne bodo ogrožali varnosti in zdravja zaposlenih. Sindikati in vodstvo Pošte so se o vsebini uskladili že v četrtek, včeraj pa pilili še tehnične podrobnosti.

190 delavcev naj bi dodatno zaposlili na Pošti Slovenije.

Dogovorili so se, da bo Pošta Slovenije zaposlila dodatne delavce. Po oceni Pošte naj bi šlo za največ 190 dodatnih zaposlitev. Sindikalisti so pred podpisom sporazuma med pomembnimi točkami izpostavili povečanje deleža rezerv, torej zaposlenih, ki bodo nadomeščali odsotne delavce. Vpeljali bodo dodatne odmore, delovna mesta pa prilagodili posebnim skupinam zaposlenih, kot so starejši in invalidi.

Med drugim so sindikati dosegli sprotno izplačevanje nadur. Nadure bodo plačane 40- in ne več 30-odstotno, za viške ur pa bodo zaposleni dobili 50 odstotkov več kot za običajne ure. Dogovorili so se še za zvišanje nekaterih plačil, znižanih v času krize. Plače zaposlenih se bodo tako začele ponovno usklajevati z rastjo življenjskih stroškov, povišala pa se bosta regres in povračilo stroškov za prevoz na delo. Dodatek za deljen delovni čas bodo zvišali s 15 na 18 odstotkov, da bi bilo deljenega delovnega časa čim manj. Dogovor vsebuje še nekatere druge rešitve, specifične za poštarski poklic. Med njimi je denimo prenova pogodbe, po kateri mora poštar za določen pavšal vzdrževati in skrbeti za dvokolesnik, s katerim razvaža pošto.

Zdenko Lorber

konfederacija sindikatov Alternativa

“V 21. stoletju je to, da kolegi v podjetju v državni lasti stavkajo za varnost in zdravje pri delu, absurd.”

Denar je

“Napoved stavke je bila stresna situacija za vse zaposlene na Pošti Slovenije,” je vzdušje v minulih dneh opisala generalna sekretarka Sindikata delavcev prometa in zvez Saška Kiara Kumer. S podpisom dogovora se bo pritisk prenesel na delodajalca, ki mora postopno uresničiti dogovorjeno, in sindikalna vodstva, ki bodo bdela nad uresničevanjem. Pošto naj bi uresničitev zavez stala od osem do devet milijonov evrov letno. Kje bo našla denar, je stvar poslovodstva, naloga sindikatov je, da skrbijo za zdravje delavcev, pravi Kumrova.

Na vest, da je Pošta Slovenije oddala zavezujočo ponudbo za nakup deleža v Intereuropi, se je včeraj s kratkim komentarjem odzval predsednik Sindikata poštnih delavcev Saša Gržinič: “To pomeni, da denar je.”

Komercialni donos za plečih zaposlenih

Pričakovanja pri zaposlovanju novih sodelavcev so v sindikatih in poslovodstvu podobna. “Če se znižajo obremenitve, bomo lažje našli nove sodelavce,” meni Gržinič. Generalni direktor Novak upa, da bodo z vsemi sprejetimi ukrepi poštarski poklic znova naredili bolj privlačen.

“V 21. stoletju je to, da kolegi v podjetju v državni lasti stavkajo za varnost in zdravje pri delu, absurd,” je pred sklenitvijo dogovora dejal predsednik sindikalne centrale Alternativa Zdenko Lorber. Poudaril je, da bi moral Slovenski državni holding (SDH) prilagoditi pričakovanja o donosnosti strateških podjetij, katerih funkcija ni le ustvarjanje dobička. Pošta namreč nima pravice početi le tistega, kar se ji izplača, ampak mora izvajati tudi storitve po zakonu. Zaradi ustvarjanja donosnosti, ki jo zahteva SDH, so iz delavcev naredili sužnje, je opozoril Mladen Jovičić, ki je v imenu sindikata žerjavistov podprl zaposlene na poštah. “To je sporočilo vsem slovenskim delavcem, da se lahko organizirajo in si ustvarijo boljše službe,” je pozdravil dogovor.


Najbolj brano