Ko luksuz ni v zlati pipi, temveč v sobi brez elektronskih naprav

Marjan Batagelj, prvi mož družbe Postojnska jama, je včeraj, teden dni pred uradnim odprtjem, medijem predstavil prenovljeno Vilo Planinka.

 Foto: Veronika Rupnik Ženko
Foto: Veronika Rupnik Ženko

JEZERSKO > Pred dvema letoma je ob nakupu napovedal, da bo z njo Jezersko spet spremenil v slovenski Davos. Z dobre 3,5 milijona evrov vredno naložbo, ki “ni bila največji, zagotovo pa eden najtežjih projektov”, Postojnska jama postavlja nove standarde na področju butičnega turizma pri nas. “V slovenski strategiji razvoja turizma je zapisano, da želimo biti petzvezdična, butična, zelena destinacija. Vsi smo to že neštetokrat slišali, jaz pa nisem čisto točno vedel, kam naj grem pogledat, kako je to videti,” je priznal Batagelj, ki je zato skupaj s sodelavci in po navdihu lokalnega okolja ter izvirno predelanih dobrih praks iz tujine primer postavil sam.

“Gre za vzorčni primer, ki bi mu moralo slediti celotno slovensko hotelirstvo, tako s stališča trajnosti kot butičnosti,” je ocenila dr. Maja Uran Maravić s portoroške Fakultete za turistične študije Turistica.

Butičnost Vile Planinka ni v luksuzni opremi, temveč bodo njeni gosti luksuz našli v neokrnjeni naravi, avtentičnosti in načelu trajnosti. Energetsko varčen hotel z minimalističnim interierjem zavrača moderno tehnologijo, vanj so vgrajeni domači avtohtoni materiali, gostom bo na voljo lokalna hrana okoliških kmetij, spoštovati bodo morali načelo “brez odpadkov”. Več v jutrišnji Soboti.


Najbolj brano