Izlet v zimsko idilo

Društvo Gora vabi vse ljubitelje pohodništva in narave, da se jim v nedeljo pridružijo na 12. tradicionalnem zimskem pohodu na Mali Golak, ki je s 1495 metri najvišji vrh Trnovske planote. Medtem ko v dolini že diši po pomladi, je na Golakih še prava zimska pravljica ...

Z vrha Malega Golaka seže ob lepem vremenu pogled vse do 
morja. Foto: Petra Vidrih
Z vrha Malega Golaka seže ob lepem vremenu pogled vse do morja. Foto: Petra Vidrih

Zbor in vpis pohodnikov bo v športnem parku v Tihi dolini na Predmeji med 8. in 9. uro. Pohod se začne ob 9. uri, skupne zmerne hoje bo za približno šest ur, napoveduje vodja pohoda Peter Likar. Na Golakih je še polno snega, zato je potrebna zimska oprema; male dereze zato ne bodo odveč.

“Vremenska napoved za ta konec tedna je obetavna, če pa nam bo slučajno vreme spet ponagajalo, tako kot lani, ko je bilo zelo mrzlo in je močno pihalo, imamo že pripravljen plan B: po gozdni cesti do Iztokove koče pod Golaki. Na en način pa moramo ja zaslužiti malico, ki nam jo bodo pripravile članice društva Gora,” se zasmeje Likar. “Na željo naših prijateljev z Gorenjske bo pohodnike tudi letos ob koncu pohoda v Tihi dolini pričakala domača primorska jota s klobaso,” pove. Prispevek za topel obrok znaša pet evrov.

Zimskega pohoda na zasnežene Golake se vsako leto udeleži približno 100 pohodnikov z vseh koncev Slovenije. No, lani je bila udeležba zaradi slabega vremena precej okleščena. Z Malega Golaka, ki je s 1495 metri najvišji vrh Trnovskega gozda, se ob lepem vremenu ponuja čudovit razgled daleč naokrog.

Kot zanimivost naj povemo, da so Golaki trije, Veliki pa je 15 metrov nižji od Malega. Imena “veliki” ni dobil zaradi svoje višine, ampak zato, ker je imel največjo planino. Nekoč so na tamkajšnjih vrhovih pasli živino, zato so bili goli (od tod tudi njihovo ime - Golaki), in pleša Velikega Golaka je bila pač večja od tiste, ki je “krasila” njegovega sicer višjega soseda.


Najbolj brano