Med Imagine in Kuža pazi

Pred devetimi leti so v konferenčnem centru tržaške univerze v Gorici župani občin Nova Gorica, Gorica in Šempeter-Vrtojba podpisali konvencijo o ustanovitvi Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje (EZTS). Za obmejno območje se odpirajo nove možnosti sodelovanja na infrastrukturnem, energetskem, gospodarskem in socialnem področju, kar bo prispevalo k izboljšanju kakovosti življenja prebivalcev, so poudarili.

Besed o sodelovanju, sožitju, projektih, ki bodo iz Goric naredili evropsko mesto, je bilo slišati veliko že pred tem, po tem pa še več. Da je to naravna pot, je jasno. Ne le, ker sta Gorici organsko spojeni in se ne moreta ignorirati, tudi če bi se hoteli, ali ker sta kot eno mesto v dveh državah dragocen unikum, pač pa tudi, ker stagnirata in je sodelovanje in načrtovanje skupnega razvoja ena redkih možnosti, ki jo sploh imata.

Če želijo ustvariti razvito (Novo) Goric0 2.0, bo treba vložiti bistveno več napora, skupnega načrtovanja, pa tudi denarja.

EZTS je razmeroma nova tvorba, zato so morali orati ledino, kar je gotovo vzelo čas in energijo. Trajalo je predolgo, a recimo, da so - ali bi morale biti - zadeve zdaj dovolj utečene. Dobra štiri leta po tem, ko je EU združenju odobrila deset milijonov evrov za projekte, so tik pred tem, da nekatere začnejo uresničevati. Ne snujejo jih le na infrastrukturnem, ampak tudi na zdravstvenem področju. “Prehajamo iz dobe velikih besed, želja k dobi konkretnih projektov,” je danes dejal novogoriški župan Klemen Miklavič. In poudaril, da je skupna kandidatura za naziv Evropska prestolnica kulture podoben korak v tej smeri, izziv pa je tudi skupno prostorsko načrtovanje na območju somestja. Lepe besede. A vse bo odvisno od realizacije.

EZTS je lahko zelo učinkovit instrument, če je pravilno in smiselno uporabljen. Je kot klavir; na njem lahko ustvarimo čudovit klavirski koncert v C-molu ali pa skladbo Imagine, denimo. Skratka, presežek. Lahko pa ga postavimo v dnevno sobo kot dekoracijo, da se postavimo pred prijatelji. In občasno nanj zaigramo Kuža pazi. Če želijo v obeh občinah resnično ustvariti napredno in razvito (Novo) Gorico 2.0, potem bo treba vložiti bistveno več napora, konkretnega dela in skupnega načrtovanja, pa tudi denarja. Sicer bomo vsakih pet, šest let postavili brv ali kolesarsko stezo in se trepljali po ramenih, da smo zdaj pa res na pravi poti in da sreča, uspeh ter razvoj že čakajo za vogalom. Le da jih tam ne bo.


Preberite še


Najbolj brano