Glasbeniki sveta v copatih, na kavču, pri vas doma

Sproščeno druženje, obogateno z izvrstno akustično glasbo, se je vrnilo, pa četudi za samo en večer. Doktor lutkarstva in glasbenik Matija Solce, ki je pred leti pri Gračišču s tovariši prirejal festival Histeria, je predsinočnjim iz Ljubljane v domačo Istro pripeljal subkulturni festival Kavč.

Na gosli je zaigrala Claudia Schwab  ter jodlala v družbi harmonikarja Matije Solceta in drugih.   Foto: Maja Pertič Gombač
Na gosli je zaigrala Claudia Schwab ter jodlala v družbi harmonikarja Matije Solceta in drugih.  Foto: Maja Pertič Gombač

HRVOJI, SOKOLIČI, TRUŠKE > Festival ima poseben čar: sodeluje lahko vsak, ki je doma pripravljen gostiti koncert. Odziv: v Ljubljani je v petih dneh na sto dogodkih nastopilo 60 skupin.

Nekateri iz velike mednarodne tovarišije so v četrtek obiskali tri istrske vasice. V Hrvojih, kjer jih je gostilo društvo za trajnostno kulturo bivanja Sončni grič, je nastopil iskrivi in živahni Valižan Liam Rickard - Worldwide Welshman. Na lepem je obse povabil Francozinjo Jenny Pillet, ki je zapela in zaigrala na kitaro. Avstrijka Claudia Schwab, ki živi na Irskem, je igranje na gosli začinila z jodlanjem, h kateremu je spravila vse v sobi. S harmoniko se ji je pridružil Matija Solce - izvrstno sta se ujela tudi brez vaje, tako, po “kavčevsko”.

V Sokoličih, kjer sta festivalu vrata odprli mladi družini, ki šele urejata skupno hišo in se ukvarjata s permakulturo, je na podstrehi zaigral duhovit in družbenokritičen dvojec Tante Friedel, ki ga sestavljata Bavarka Magdalena Kriss s harmoniko in Newyorčan Dan Wall z bendžem. Zatem je godalni trio De Schnofler z Dunaja iz glasbil izvabljal tako klasiko kakor zelo zanimive, neobičajne zvoke.

Še preden so Dunajčani končali, je v eko kampu Mačji hrib v Truškah že nastopal trio Katastrofa, v katerem dinamični folk s Solcetom nažigata violinistka Sofia Högstadius in tolkalec Stefan Hedborg s Švedskega. Seveda je tudi tam lahko zaigral, kdor je želel ...

Solce je bil včeraj, ko se je festival iztekel na gradu Snežnik, z doživetim zadovoljen: “Istrski obisk je bil tudi preizkus za Potujoči grad, s katerim bomo konec avgusta prišli v Koper. Upamo, da bomo spet dobili sodelavce na podeželju, kjer si želimo poživiti lepe vasi, od katerih so mnoge zapuščene. Želimo, da za nami ostane nekaj lepega in uporabnega, naj bo to urejeno prizorišče ali instalacija.” 


Najbolj brano