Več brezposelnih tudi na Primorskem

Konec januarja je bilo v Sloveniji 82.791 brezposelnih. To je za dobrih pet odstotkov več kot decembra lani. K temu je največ prispeval iztek zaposlitev za določen čas. Število brezposelnih je poskočilo povsod po državi, tudi na Primorskem.

Tudi po gradbenikih delodajalci veliko povprašujejo. Foto: Sonja Ribolica
Tudi po gradbenikih delodajalci veliko povprašujejo. Foto: Sonja Ribolica

LJUBLJANA > Tudi januarja se je nadaljevalo številčnejše prijavljanje brezposelnih po izteku zaposlitev za določen čas, kar je običajno za ta čas v letu. Na zavodu za zaposlovanje je bilo konec meseca prijavljenih 82.791 iskalcev zaposlitve, kar je za 5,4 odstotka več kot decembra. V primerjavi z januarjem lani je bilo brezposelnih za 5,8 odstotka manj.

Primorska: večji skok brezposelnosti na jugu

Januarja se je na zavodu na novo prijavilo 11.353 brezposelnih, kar je 55,6 odstotka več kot decembra in 1,3 odstotka več kot januarja lani. Med njimi je bilo 7763 brezposelnih zaradi izteka zaposlitve za določen čas, 789 iskalcev prve zaposlitve ter 1403 trajno presežnih delavcev oziroma stečajnikov.

5745

brezposelnih je bilo konec januarja prijavljenih na koprskem zavodu za zaposlovanje

3190

brezposelnih pa je bilo na novogoriškem

Brezposelnost se je povečala po vsej državi, največ na območju Murske Sobote (+8,7 odstotka). Na četrtem mestu je območna služba Koper (+7,2 odstotka), kjer so našteli 5745 brezposelnih. Na območju novogoriške območne službe je bil skok precej manjši (+3,6 odstotka); našteli so 3190 brezposelnih.

Iščejo zidarje, delavce za preprosta dela ...

Če se je število brezposelnih januarja povzpelo, se je na drugi strani povečalo tudi povpraševanje po delavcih. Januarja so delodajalci tako zavodu za zaposlovanje sporočili 14.328 prostih delovnih mest. To je za 53,9 odstotka več kot decembra in 8,6 odstotka več kot januarja lani.

Delodajalci najpogosteje iščejo delavce za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, voznike težkih tovornjakov in vlačilcev ter čistilce, strežnike in gospodinjske pomočnike v uradih, hotelih in drugih ustanovah. Precej povprašujejo tudi po zidarjih, natakarjih, elektroinštalaterjih, varilcih, prodajalcih, elektromehanikih in varnostnikih. Od 7096 brezposelnih, ki jih je januarja zavod odjavil iz evidence, se je zaposlilo oziroma samozaposlilo 5324 oseb. To je 63,6 odstotka več kot decembra, vendar 13,9 odstotka manj kot januarja 2018, kažejo podatki zavoda.


Najbolj brano