Ko je umetnost srečala oglaševanje

Trst se s pregledno razstavo Željena umetnost (L'arte del desiderio) Leopolda Metlicovitza v dveh mestnih muzejih poklanja spominu na grafika, ki je na prelomu stoletja pomembno vplival na razvoj oglaševanja v Italiji.

 Na začetku 20. stoletja je plakat z razvojem tehnike doživel razcvet in postajal vse  pomembnejši za oglaševanje izdelkov in dogodkov.
Na začetku 20. stoletja je plakat z razvojem tehnike doživel razcvet in postajal vse pomembnejši za oglaševanje izdelkov in dogodkov. 

TRST > Leopoldo Metlicovitz se je rodil v Trstu leta 1868. Njegov dedek po očetovi strani je prihajal iz Volčjega Gradu na Krasu. Metlicovitz velja za enega najpomembnejših evropskih grafikov, ki je skupaj s še enim Tržačanom, Marcellom Dudovichem - v Trstu si je bilo mogoče njegovo pregledno razstavo ogledati leta 2002 -, oral ledino italijanskega oglaševanja.

Iz Trsta v grafično delavnico v Milano

Ko je bil star 20 let, se je Metlicovitz preselil v Milan, kjer je kmalu začel delati v grafični delavnici Ricordi.

Njegovi začetki so skromni, šele v zadnjih letih 19. stoletja je dobil priložnost in se začel izražati tudi kot oblikovalec plakatov, ki so ravno v tistem obdobju zaradi razvoja tiska doživljali preporod. Med najznamenitejša dela prvega obdobja sodijo plakati za veleblagovnico Mele.

V naslednjih letih je postopoma vključeval bolj moderne prijeme in tudi osebno noto. Kako pomembno je postajalo njegovo delo, priča tudi podatek, da je bil vpleten v celoten marketinški proces.

Mojster oglaševanja

Metlicovitza je, kot njegove sodobnike, močno zaznamoval pojav elektrike, svetlobe, kar je prav tako razvidno iz nekaterih njegovih del. Med mojstrovine tega obdobja sodi njegov poster za Italijanske destilarne, za film Cabiria in Milansko razstavo leta 1906.

Prav milanski plakat mu je odprl poti v naslednje odmevne oglaševalske projekte. V mestnem muzeju Rivoltella si tako lahko ogledamo oglase, ki jih je izdelal za Pirelli, Lotterio di Tripoli, parfume in celo turistične agencije.

Pregledna razstava se nadaljuje in zaključuje v drugem mestnem muzeju Schmidl, kjer so na ogled plakati znamenitih italijanskih oper tistega časa.

V svoja dela je Leopoldo Metlicovitz vključeval slikarske elemente, kar je njegove plakate in oglase dvignilo na višjo raven. Ob 150. obletnici rojstva se vrača v domači Trst.

Razstavo si je mogoče ogledati do 17. marca.


Najbolj brano