Umetniki pri tebi doma

“Festival že poteka, v Ljubljani bo skupno kakih sto dogodkov, po dvajset na dan,” nam je včeraj po telefonu povedal Matija Solce, koordinator tretjega subkulturnega festivala Kavč. Ta bo letos pljusknil tudi v istrske vasice: v četrtek ga bodo gostili Topolovec, Sokoliči in Truške.

Po istrskih vasicah se bo oglašal tudi  trio Katastrofa, v katerem igrajo (z leve) Matija Solce,  Stefan Hedborg  in Sofia Högstadius.  Foto: arhiv festivala Floating Castle
Po istrskih vasicah se bo oglašal tudi trio Katastrofa, v katerem igrajo (z leve) Matija Solce, Stefan Hedborg in Sofia Högstadius.  Foto: arhiv festivala Floating Castle

ISTRA > Kavč je prav poseben festival - tak, ki pride na dom. V domačo Istro ga bo pripeljal doktor lutkarstva in glasbenik Matija Solce, ki je pred leti pri Gračišču s tovariši prirejal festival Histeria, zatem pa na gradu Snežnik še Plavajoči grad. “Zdaj imamo v Ljubljani 60 skupin. Prihajajo iz vsaj 15 držav,” pove Solce, pobrska za papirjem in našteje istrska gostovanja: Kavč bo v četrtek ob 17. uri doma na naslovu Topolovec 29, ob 19. uri na naslovu Sokoliči 12, ob 21. uri pa jih bo gostil kamp Mačji hrib v Truškah. “Gostitelji so prijatelji, s katerimi smo povezani že dlje, tudi s Histerie. Načrtovali smo tako, da bomo vsi lahko potovali iz vasi v vas. Slabo uro bo trajal dogodek, vsaj toliko pa še druženje,” napoveduje Solce. V vsaki vasi bosta nastopila po dva izvajalca: iz Avstrije sta prišla “jodl funk” glasbenica Claudia Schwab z goslimiin godalni trio De Schnofler, ki bosta nastopila v Topolovcu. V Sokoličih bo igral nemško-ameriški dvojec Tante Friedel, ki ga sestavljata Magdalena Kriss in Dan Wall, pridružil se jima bo Valižan Liam Rickard, ki nastopa pod imenom Worldwide Welshman. V Truškah bo niz zaokrožil trio Katastrofa, v katerem dinamični folk s harmonikarjem Solcetom nažigata švedska kolega, violinistka Sofia Högstadius in tolkalec Stefan Hedborg. “Muzikantov bo še več in se bodo pridružili nastopajočim,” pravi Solce.

Za kulturo svobode

Obiskovalcem istrskih dogodkov ni treba imeti vstopnic: “Samo pridejo naj. Za jedačo in pijačo bodo poskrbeli že vaščani, a veseli bomo tudi, če kaj prinesejo še obiskovalci. Branili se ne bomo niti prostovoljnih prispevkov. To je za zdaj namreč edino plačilo, ki ga dobijo nastopajoči,” poudarja Solce.

Tako umetniki kakor obiskovalci pa na samem dogodku doživijo nekaj enkratnega, saj na Kavču ni klasičnih nastopov, kjer bi občinstvo tiho sedelo v temi in le opazovalo izvajalce. “Pomembno nam je vzpostavljanje neinstitucionalne in svobodne platforme. Obiskovalec, ki dogodek sprejme na svojem domu, postane soorganizator,” pojasnjuje Solce. “S tem ljudi spodbujamo, da začnejo umetnost sprejemati doma. Gre za bolj celostno in neposredno izkušnjo, obenem pa za vzpostavljanje neke vzporedne organizacije kot nasprotja industrializacije in neoliberalizacije kulture, v kateri naj bi danes umetnik imel še menedžerja in vse drugo, potrebno za preživetje na trgu. Za nas je kultura temelj, osnovno sredstvo komunikacije in ... preživetja.”

Odzivi na takšno razmišljanje in delovanje so izjemni, ugotavlja Solce. Na festival prihajajo tako obiskovalci kakor umetniki, ki radi pridejo na lastne stroške. Seveda je prav, da so za svoje delo pošteno plačani, a včasih si dovolijo tudi drugačno plačilo - nepozabno enkratno izkušnjo.

Konec avgusta spet v Kopru in okolici

Kavč se bo v petek, na kulturni praznik, iztekel na gradu Snežnik, kjer pa letos ne bo poletnega Plavajočega gradu. “Namesto tega pa bo Potujoči grad, v Istri, tako da je četrtkov Kavč nekakšna predhodnica,” pravi Solce. Poleti bo množica umetnikov v istrske vasi prišla z delavnicami performansa, saj tokrat v fokusu ne bo glasba, temveč gledališče različnih vrst. “Od 26. avgusta bomo potovali po vaseh, 30. in 31. avgusta bomo na Titovem trgu v Kopru, 1. septembra pa bomo šli samo za en dan še na grad Snežnik,” našteva Solce. “Nastopali bomo v slogu festivala Kavč - na dvoriščih, kjer nas bodo gostili domačini kot soorganizatorji.”  


Najbolj brano