Ilka z zmagovalnimi občutki

Slovenski privrženci bodo z zanimanjem pospremili že prvi tekmovalni dan svetovnega prvenstva v alpskem smučanju. Ob 12.30 je na sporedu superveleslalom z Ilko Štuhec.

Ilka Štuhec je v Val Gardeni decembra slavila tako v smuku kot 
superveleslalomu.
Ilka Štuhec je v Val Gardeni decembra slavila tako v smuku kot superveleslalomu. 

ARE > Mariborčanka ima nedvomno večja pričakovanja za nedeljski smuk, kjer bo branila naslov svetovne prvakinje iz St. Moritza, a tudi v drugi hitri disciplini lahko meša štrene pri vrhu. Ne nazadnje je sredi decembra uprizorila zmagovito vrnitev na superveleslalomu v Val Gardeni. Je pa res, da so Ilki Štuhec na naslednjih preizkušnjah pripadle le drobtinice. V Cortini je bila med favoritinjami, ki so se ujele v past in tekme niso končale, v Garmischu pa se ji je nastop z 22. mestom povsem ponesrečil. V Areju, ki je v pretekli sezoni gostil zaključek svetovnega pokala, je bila lani po poškodbi le v vlogi pozorne oglednice terena.

Mariborski vzlet

Na Švedsko se je 28-letna Štuhčeva podala neposredno iz Maribora. Še prej pa je po poldrugem letu na domačem terenu odpeljala veleslalom in s seboj vzela dobre občutke in navijaški utrip s pohorske strmine. Na zasebno letalo je povabila nekatere tekmice iz smučarske karavane, tudi dobitnico Zlate lisice Mikaelo Shiffrin. Američanka je do letošnje sezone slovela kot dominantna smučarka v tehničnih disciplinah, predvsem slalomu. V tej zimi dobiva njena smučarska prevlada dodatne razsežnosti. Vrh lahko kroji tudi v hitrih disciplinah, posebej v superveleslalomu, kjer je v letošnji sezoni dobila kar tri od petih tekem.

Spored svetovnega prvenstva

> danes: superveleslalom, ženske (12.30);

> jutri: superveleslalom, moški (12.30);

> 8. februar: alpska kombinacija Ž: smuk (11.00), slalom (16.15);

> 9. februar: smuk, M (12.30);

> 10. februar: smuk, Ž (12.30);

> 11. februar: alpska kombinacija, M: smuk (11.00), slalom (14.30);

> 12. februar: ekipna paralelna preizkušnja (16.00);

> 14. februar: veleslalom, Ž (14.15/17.45);

> 15. februar: veleslalom, Ž (14.15/17.45);

> 16. februar: slalom, Ž (11.00/14.30);

> 17. februar: slalom, M (11.00/14.30).

Sicer se zdi krog kandidatinj za zmagovalni oder danes kar širok. Nepredvidljivemu razpletu botruje tudi dejstvo, da bo po včerajšnjem uvodnem treningu smuka superveleslalom prva tekma, na kateri bodo razdelili odličja. Kdo se bo torej najprej otresel tekmovalne napetosti na svetovnem prvenstvu (SP), ki tako kot vsa velika tekmovanja neredko piše posebne zgodbe? Superveleslalom je že nekajkrat ovrgel papirnate napovedi. Nazadnje prav lani na olimpijskih igrah v Pjongčangu, ko je z zlato medaljo zablestela Čehinja Ester Ledecka, ki je nemara najbolj znana in uspešna športna dvoživka. Letos je izpustila svetovno prvenstvo v deskanju, ki vzporedno poteka v ameriškem Park Cityju. Na tekmah svetovnega pokala v alpskem smučanju letos ni krojila vrha, a je vendar ne gre vnaprej odpisati.

Dolg seznam

Vsekakor ima več možnosti za odličje Nicole Schmidhofer, ki je pred dobrim tednom dni dobila generalko v Garmischu, na Švedskem pa bo branila naslov svetovne prvakinje. Seznam izzivalk pa je kar dolg. Scmidhoferjeva jih ima kljub poškodbam, ki so razredčile konkurenco pri dekletih, kar nekaj tudi med svojimi rojakinjami v avstrijskem taboru. Zato pa je uspešna vrnitev po poškodbi uspela Sofii Goggia. Italijanka se je v Garmischu vrnila z drugim mestom, lani pa je v Areju slavila na zadnji tekmi sezone prav v superveleslalomu. Norvežanka Ragnhild Mowinckel v tej zimi leti na krilih srebrnih olimpijskih medalj v smuku in veleslalomu, ustrezala pa ji bo tudi snežna podlaga na severu. Tina Weirather iz Liechtensteina se je na treh superveleslalomih povzpela na zmagovalne stopničke, dvakrat je to uspelo Švicarki Lari Gut Behrami. Izkušnje govorijo v prid Nemki Viktorii Rebensburg.

Največ pozornosti pa bo vsekakor deležna Lindsey Vonn. Z 82 zmagami najbolj trofejna alpska smučarka v svetovnem pokalu bo športno pot sklenila prav v Areju, kjer bo nastopila na dveh tekmah. Prva bo današnji superveleslalom, zadnja pa nedeljski smuk, v katerem je lani prav na Švedskem dosegla svojo zadnjo zmago. To zimo se 34-letna Američanka vseskozi bori s poškodbami, v Cortini je staknila novo. Vrstila so se oznanila in preklici o zaključku športne poti. Tekmovala je le za pokušino, a pri Lindsey se nikoli ne ve. Gotovo je le, da bo šla na glavo.


Najbolj brano