Podržaj: z argumenti mi ne morejo parirati

Generalni direktor slovenskih zaporov Jože Podržaj v predvčerajšnjem nastopu sindikalistov iz vrst pravosodnih policistov vidi zgolj pritisk nanj. Pravi, da to skupino, ki dogajanje v slovenskih zaporih primerja s potapljajočim se Titanikom, moti on osebno. “Ne bom odstopil od svojih vrednot in prepričanj,” jim sporoča.

Jože Podržaj Foto: Sta
Jože Podržaj Foto: Sta

LJUBLJANA > Po prepričanju Jožeta Podržaja so ti pravosodni policisti priložnost, da bi ga zamenjali, videli že lani junija, takoj po parlamentarnih volitvah, ko so pred zaporom v Ljubljani opozarjali na nevzdržne razmere zaradi kadrovskega pomanjkanja. Zgodba naj bi se zdaj, po pobegu dveh zapornikov iz koprskega zapora in napadu na pravosodnega policista na Dobu, le ponovila. “Motnja sem, ker mi ta skupina ljudi v argumentirani razpravi ne more parirati,” je prepričan Podržaj.

Omejil prostor za manipulacije

Podržaj je včeraj potrdil, da je sedmim direktorjem zaporov in 32 zaposlenim na generalnem uradu dal navodilo, naj mu poročajo o stikih, ki bi jih imeli s predsednikom Sindikata državnih organov Slovenije Frančiškom Verkom. V tem ne vidi nič pravno spornega. Kot pravi, je z navodilom omejil “manipulativni komunikacijski prostor” in zaščitil sodelavce: “V preteklosti se je zlorabljalo tovrsten stik. Povedal sem le, da želim biti obveščen o službenih stikih s predsednikom sindikata v delu, ko se ti nanašajo na službene vsebine.” Ponovil je, da se Verk izogiba socialnemu dialogu.

V Kopru prevetritev in nadgradnja sistema

Po pobegu dveh zapornikov iz koprskega zapora so izvedli različne ukrepe, tako za povečanje tehničnega varovanja kot za izboljšanje varnostnih postopkov, ki jih izvajajo pravosodni policisti, je povedala nova direktorica zapora Janja Pahor Mohorič. Do konca meseca bodo posodobili, spremenili in dopolnili tako hišni red zavoda kot načrt varovanja. Koprski zapor je prezaseden, v njem je več pripornikov kot obsojencev, zato so pravosodni policisti toliko bolj obremenjeni s spremstvi. “V zadnjih štirinajstih dneh smo odpovedali kar nekaj spremstev zaradi zagotavljanja varnosti v zavodu,” je povedala direktorica.

Podržaj se strinja, da je pravosodnih policistov premalo. V letih gospodarske krize je imel tudi zaporski sistem prepoved novega zaposlovanja, zdaj pa je kljub drugačnemu odnosu države težko dobiti nove kadre, saj se ti raje odločajo za zaposlitev v gospodarstvu. “Vse te kritike, obtožbe, ocene o stanju, ki naj bi bilo nevzdržno, nedvomno odvračajo potencialne kandidate za delo pri nas. To je pomemben del škode, ki se povzroča s tem, da problemov, ki jih v sistemu imamo in jih ne zanikamo, ne rešujemo konkretno,” pravi Podržaj.

Dejavnosti za zaprte so del varovanja

Očitke pravosodnih policistov je Podržaj včeraj zavračal v družbi direktorjev vseh sedmih zavodov za prestajanje kazni. Na ravni posameznih zaporov je dialog z obema sindikatoma reden in povsod si prizadevajo, da zaposleni ne bi bili preobremenjeni, zagotavljajo direktorji. Zaradi tega včasih odpovedo poti zapornikov in pripornikov na sodišča ali v zdravstvene ustanove. Podržaj je sicer včeraj priznal, da se zaposleni zaradi kadrovske stiske ne usposabljajo, kolikor bi se morali. “Del izobraževanja smo opustili tudi zato, da se spoštujejo pravice zaposlenih,” je pojasnil in zagotovil, da so zaposleni za običajna opravila vseeno dovolj usposobljeni.

Jože Podržaj

generalni direktor zaporov

“Ravno tisti, ki najbolj vpijejo, so med najmanj obremenjenimi oziroma obremenjeni daleč pod povprečjem.”

Na očitke, zapisane v anonimkah, da so zaporniki kot hotelski gostje, ki jim strežejo pravosodni policisti, vodilni v slovenskih zaporih odgovarjajo s sklicevanjem na stroko. Zapornikov se ne varuje le s tehničnimi sredstvi in nadzorom, ampak tudi z dinamičnimi metodami, ki temeljijo na komunikaciji z zaprtimi in njihovem vključevanju v različne dejavnosti. To so strokovni standardi, ki dokazano dajejo dobre rezultate, pri njih pa vztrajata tudi Svet Evrope in varuh človekovih pravic. “Najbolj nevarni so tisti zaporniki, ki so stalno zaprti,” pravi Podržaj in dodaja, da programi za zaprte pri marsikom odločilno vplivajo, da postane manj nevaren ali nenevaren.


Najbolj brano