Novogoriško Komunalo kupuje Sergej Racman?

S Salonita so sporočili, da so prodali svoj delež v Komunali Nova Gorica, vendar ne želijo razkriti, kdo je kupec. Po neuradnih informacijah naj bi bilo to eno od podjetij iz kroga Sergeja Racmana. Racman svojega sodelovanja v poslu ne zanika, a svojih investicijskih namenov tudi ne želi komentirati.

  Potem ko občina in Salonit Anhovo   nista uspela uskladiti cene, po 
kateri bi prva  kupila večinski lastniški delež v Komunali, je 
cementarna  svojo naložbo v preteklih dneh prodala zasebni 
družbi. Foto: Leo Caharija
Potem ko občina in Salonit Anhovo nista uspela uskladiti cene, po kateri bi prva kupila večinski lastniški delež v Komunali, je cementarna svojo naložbo v preteklih dneh prodala zasebni družbi. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Interes Mestne občine Nova Gorica je, da bi pridobila večinski delež v podjetju, ki opravlja javno gospodarsko službo, so večkrat ponovili v prejšnjem mandatu. A uresničitvi tega namena za zdaj ne kaže dobro, saj naj bi se občinarjem izmuznil največji delež, ki je v lasti anhovske cementarne. Potem ko občina in Salonit Anhovo nista uspela uskladiti cene, po kateri bi prva kupila večinski lastniški delež v Komunali, je namreč cementarna svojo naložbo v preteklih dneh prodala zasebni družbi, katere imena ne razkriva.

“Salonit Anhovo je prodal svoj delež v Komunali Nova Gorica d.d. in s tem uresničil namero, da korak za korakom dezinvestira iz svojih nestrateških naložb.” Tako so zjutraj sporočili iz posoške cementarne, ki je v obdobju, ko se je na ožjem Goriškem še načrtovalo regijski center za ravnanje z odpadki, postala največji lastnik Komunale, ki v šestih goriških občinah skrbi za odvoz smeti in bi upravljala omenjeni center.

V preteklih dneh je ta, nekaj več kot 45-odstotni lastniški delež dobil novega, znova zasebnega imetnika. “Zaradi dogovorjene zaupnosti zaenkrat še ne moremo podati nadaljnjih informacij,” so v Salonitu razložili, zakaj ne razkrivajo imena kupca. Zapisali so le, da gre za domače podjetje, ki želi v sodelovanju z vsemi občinami solastnicami Komunale nadgraditi njene storitve in prispevati k njeni dolgoročni strateški rasti.

Po neuradnih informacijah naj bi preko posrednika delež kupil znani podjetnik Sergej Racman. Na vprašanje PN, ali podatek drži, je Racman odgovoril, da “svojih investicijskih namenov ne želi razkrivati.” Dodal je, da zadeve za zdaj ne želi komentirati, ker naj bi bila vprašanja preuranjena. Racman ni zanikal, da pri poslu tako ali drugače sodeluje. Če drži podatek, da je Salonit prodal delež po enaki ceni, kot so jo pred meseci ponujali občini, je kupec za delež plačal 1,7 milijona evrov.


Najbolj brano