Veselje družine Tratnik

Tekaško smučarski klub Idrija je v svojem centru na Vojskem v idealnih razmerah priredil memorialni tek Andreja Erjavca za vse kategorije. Na najdaljši progi je med članicami slavila Petra Tratnik iz TSK Nanos, med moškimi pa je bil peti njen brat Marko Tratnik.

Na Vojskem je v idealnih razmerah tekmovalo kar 246 tekačev. Foto: Igor Mušič
Na Vojskem je v idealnih razmerah tekmovalo kar 246 tekačev. Foto: Igor Mušič

VOJSKO > Sobotni spominski tek Andreja Erjavca (v šestdesetih letih prejšnjega stoletja je bil ta Vojskar v jugoslovanskem tekaškem vrhu na dolgih progah) je bila prva izmed dveh za letos predvidenih primorskih postaj slovenskega pokala v smučarskem teku. Naslednja bo 17. februarja v Črnem Vrhu nad Idrijo.

Marljivi prostovoljci skoraj 200-članskega Tekaško smučarskega kluba Idrija, ki letos stopa v 19. leto delovanja, so v snežno skopi zimi v okolici svojega novega večnamenskega objekta, ki leži dobrih 1100 metrov visoko pri kmetiji Kotlar na Vojskem, uredili šest kilometrsko krožno progo z vmesnimi loki za krajše različice. Tokrat jo je preizkusilo kar 246 tekačev iz 29 klubov, ki so večinoma tekmovali za slovenski pokal, najmlajši otroci in rekreativci pa tudi za regijsko prvenstvo in pokal občine Idrija.

V najdaljši pokalni članski preizkušnji, teku na 18 kilometrov, je zmagal tekmovalec TSK Jub Dol Andrej Jenko, ki je ciljno črto prečkal po 47 minutah in 56 sekundah. Visoko med najboljše Gorenjce se je vmešal tekač Nanosa Marko Tratnik, ki je s časom 50,15 zasedel absolutno peto mesto slovenskem pokalu, v konkurenci rekreativnega pokala Slo ski maraton pa je predse spustil le predstavnika Slovenske vojske Jošta Zakrajška (49,18).

“Tekmoval sem v svojem ritmu. Najboljši, ki redno dirkajo v slovenskem pokalu, so mi ušli. Nekaj tekmovalcev sem prehitel, nato pa sem tekel sam. Moji glavni cilji so v gorskem teku v poletni sezoni. Smučarski tek in delo v našem Tekaškem smučarskem klubu Nanos so mi v prijetno dopolnilo. Na šestih kilometrih proge pri Turistični kmetiji Abram lahko treniramo skoraj kot doma. Glede na ugodno vremensko napoved bo proga kmalu še daljša,” je povedal Tratnik - sicer nekdanji reprezentant v gorskem teku.

Prireditelja je z zmago v kategoriji do 29 let in s kar dobrim časom razveselil član TSK Idrija Jošt Lapajne (51,41). Na najdaljši progi pokala za aktivne tekmovalke ni bilo, za pokal Slo ski maraton sta tekli le Petra Tratnik (Nanos, 59,51) in domačinka Taja Šuligoj (1:07,44). Članice so v slovenskem pokalu tekle na 12 kilometrov, kjer je slavila Gorenjka Manca Slabanja (Ihan). Tudi v ostalih mlajših kategorijah so odličja v glavnem šla na Gorenjsko.

Na vrhunske rezultate katerega od domačih tekačev bo treba še počakati, pravi klubski trener in učitelj teka Jure Gantar, in dodaja: “Smo mlad klub in še delamo na infrastrukturi in širjenju znanja teka. Veliko se ukvarjamo učenjem otrok in mladih družin, približno deset otrok pa tudi tekmuje. Vsako leto nekaj dodamo v ponudbo tekaškega centra. Letos smo povečali sprejemni objekt, kjer je več sedišč, sanitarij, na voljo so prostori za okrepčevalnico, servis, izposojo opreme in za tekmovalne službe ter za vzdrževanje. Vse proge smo homologirali za FIS tekmovanja, najdaljši krog pa meri enajst kilometrov. Imamo šolski krog za učenje, za najmlajše pa smo uredili tudi sankališče”.


Najbolj brano