Peter Svetina: “Vedno sem sledil enemu cilju, spoštovanju človeka”

Vedno sem sledil enemu cilju, spoštovanju človeka, ne glede na to, kakšen je, pravi kandidat za varuha človekovih pravic Peter Svetina. Specialni pedagog za duševno prizadete je večino svoje poklicne kariere posveti delu z osebami z motnjo v duševnem in telesnem razvoju. Za imenovanje na funkcijo varuha potrebuje vsaj 60 glasov poslancev.

Peter Svetina za imenovanje na funkcijo varuha človekovih pravic 
potrebuje najmanj 60 glasov poslancev.  Foto: Tamino Petelinsek
Peter Svetina za imenovanje na funkcijo varuha človekovih pravic potrebuje najmanj 60 glasov poslancev.  Foto: Tamino Petelinsek

LJUBLJANA > Peter Svetina, 54-letni specialni pedagog za duševno prizadete, je v svoji javni predstavitvi v predsedniški palači dejal, da se je v dosedanji poklicni karieri pogosto srečeval s kršitvami človekovih pravic ranljivih skupin. Srečeval se je tudi s primeri, ko so se bili najbolj ranljivi ljudje in njihove družine sami pripravljeni odreči svojim osnovnim človekovim pravicam zaradi neke hvaležnosti državi in državnim organom. “Vedno sem v ozkem krogu bil majhne bitke,” je te izkušnje in prizadevanja za enako obravnavo vseh povzel kandidat za varuha človekovih pravic. “Verjamem, da bom to pot nadaljeval, če bom dobil podporo v državnem zboru.”

Strokovna pot ga je pripeljala tudi v Pivko

V vlogi varuha namerava delovati proaktivno; odločno in jasno opozarjati, hkrati pa biti odprt za pogovore in nasprotne predloge, mnenja in kritike. Želi si intenzivirati tudi sodelovanje s civilno družbo in stroko pri urejanju različnih problematik. Civilna družba se najbolj neposredno srečuje z določeno problematiko, je pojasnil: “Sem izraziti praktik in iz teh praktičnih izkušenj je treba izhajati in poskušati iskati rešitve.”

Peter Svetina

specialni pedagog za duševno prizadete in kandidat za varuha človekovih pravic

“Vedno sem si prizadeval, da bi ljudem dali dostojanstvo.”

Svetino sta za novega varuha človekovih pravic predlagala nacionalno združenje za kakovost življenja Ozara Slovenija in Center Korak za osebe s pridobljeno možgansko poškodbo. Življenjepis Petra Svetine govori o njegovih dolgoletnih izkušnjah s področja dela z ranljivimi ciljnimi skupinami. Leta 2008 ga je poklicna in strokovna pot pripeljala tudi v Pivko, kjer je v sodelovanju s slovenskim združenjem za duševno zdravje Šent ustanavljal, nato pa do leta 2015 vodil zaposlitveni center Karso. “V sedmih letih vodenja je zagotovil trajno in kakovostno zaposlitev sodelavcem, od katerih sta dve tretjini invalidov na zaščitenih delovnih mestih,” so zapisali v uradu predsednika republike.

Pahor: Svetino odlikuje izostren čut za človeka

Svetina trenutno vodi Grunt, zavod za socialno podjetništvo na podeželju v Komendi. Ta zavod sta s kolegom ustanovila pred štirimi leti, njegov namen pa je ustvarjati trajna in kakovostna delovna mesta za najtežje zaposljive invalide. “Zavod postaja uveljavljen primer dobre prakse zaposlovanja invalidov na podeželju, tako doma kot v tujini,” so izpostavili v predsednikovem uradu, kjer tem in številnim drugim praktičnim izkušnjam, ki jih Svetina na področju šolstva, socialnega varstva, prostovoljstva in humanitarnega delovanja pridobiva že od začetka 90. let, dodajajo še njegov “izostren čut za ljudi, prav posebej za tiste družbene skupine, ki varstvo človekovih pravic in temeljih svoboščin najbolj potrebujejo.”

S temi argumenti predsednik republike Borut Pahor državnemu zboru predlaga, naj Svetino izvoli za novega varuha s šestletnim mandatom. Da utegne Svetina zbrati zadostno, dvotretjinsko podporo poslancev, se je pokazalo že ob Pahorjevih posvetovanjih z vodji poslanskih skupin. Svetini se obeta podpora LMŠ, SD, SMC, Desus, SAB, NSi in obeh manjšinskih poslancev. O njegovi kandidaturi so se pripravljeni pogovarjati tudi v Levici. Če bi vse naštete stranke podprle Svetino, bi skupaj zagotovile nujnih 60 poslanskih glasov. V SDS in SNS tega, ali nameravajo podpreti kandidata, ki ga je izmed devetih prijavljenih izbral in predlagal Pahor, še niso razkrili.

Državni zbor naj bi o Svetini odločal na januarski redni seji.


Komentar novinarja

Jana Krebelj

Četrt stoletja malih bitk

Kmalu naj bi dobili novega varuha človekovih pravic, petega, ki bo v samostojni Sloveniji opravljal to funkcijo s šestletnim mandatom. Urad varuha deluje od leta 1994; doslej so ga vodili Ivan Bizjak, Matjaž Hanžek, Zdenka Čebašek-Travnik in Vlasta Nussdorfer. Doslej smo imeli z izbiro varuhov kar srečno roko. Varuhi so uspeli ohraniti distanco do politike in so ne glede na politično nevšečnost opozarjali na dolge upravne in sodne postopke ter diskriminacijo manjšin, na primer Romov in ...

Preberi več

Najbolj brano