Za pet minut potrebovali 20 let

Kulturno izobraževalno društvo Pina je dve desetletji delovanja obeležilo s slovesno otvoritvijo novih prostorov na Gortanovem trgu. V obnovo so vložili 40.000 evrov, njihov najemodajalec pa je Obrtno-podjetniška zbornica Koper. Njihovega delovanja v Gregorčičevi ulici 6 pa ni konec, le da bo v sodelovanju s Centrom mladih Koper še bolj mladinsko usmerjeno.

Notranjost novih prostorov KID Pina na Gortanovem trgu Foto: Biljana Pavlović
Notranjost novih prostorov KID Pina na Gortanovem trgu Foto: Biljana Pavlović

KOPER > Čeprav pešec od Gregorčičeve ulice do Gortanovega trga potrebuje le pet minut, je Karlo Hmeljak, pesnik in sodelavec KID Pina, ugotovil, da je društvo za premostitev petminutne razdalje potrebovalo 20 let.

Na 200 kvadratnih metrih bo KID Pina še bolj v stiku z uporabniki, njeni zaposleni, deset jih je, pa so iz majavih in pretesnih prostorov vstopili v svetle in prostorne pisarne. Na Gortanovem trgu bo še prireditveni prostor, konferenčna soba, sestankovalnica in čitalnica.

“V to avanturo smo se podali sami in z lastnimi sredstvi poravnali stroške prenove,” pravi Vid Tratnik, predsednik KID Pina. Prostore na Gortanovem trgu 15, kjer je pred nekaj leti delovala Študentka organizacija Univerze na Primorskem, so zasnovali arhitekti Aljoša Merljak, Tabita Jerant in Marta Vrankar. “Navdušen sem nad tem, kar so naredili iz naše projektne zasnove,” je izpostavil Aljoša Merljak.

Društvo je nastalo na pobudo Zavoda za odprto družbo, in če so bile v prvem obdobju delovanja dejavnosti naravnane predvsem v zagotavljanje dostopa do interneta kot enega izmed predpogojev za razvoj odprte družbe, je danes KID Pina uveljavljena mednarodna organizacija: “Naslavljamo skupnostne izzive z dialogom, povezujemo posameznika in družbene strukture, spodbujamo aktivno soudeležbo in zagovarjamo strpnost in odprtost,” pester obraz društva in njegove številne dejavnosti opiše Tratnik.

Razvoj je Pina dosegla z lastnim delom, saj so njeni sodelavci prepoznani kot izvajalci kakovostnih in inovativnih projektov. “Veliko ljudi in organizacij smo motivirali že samo z idejo, da lahko delo v tretjem sektorju poteka na profesionalni in visokokvalitetni ravni,” pravi Vid Tratnik, ki želi še bolj krepiti dialog z lokalno skupnostjo.


Najbolj brano