Za ogrevanje v arabski puščavi

Konec tedna bodo po prvenstvenem premoru oživele še nogometne zelenice v Nemčiji in Italiji. Naši zahodni sosedje bodo danes že podelili tudi prvo lovoriko v letu 2019.

 Foto: STA
Foto: STA

NOVA GORICA > Za italijanski superpokal se bosta v Saudski Arabiji pomerila Milan in Juventus, ki sta v novo leto vstopila z različnima popotnicama. Juventus je z dodatkom Cristiana Ronalda še utrdil sloves nedotakljivosti. Pravi čudež bi bil, če se ne bi ob koncu sezone okronal z osmim zaporednim naslovom italijanskega prvaka. Trener Massimiliano Allegri ima povečini sladke skrbi. V jesenskem delu prvenstva je Juventus na 19 tekmah zabeležil vsega dva remija ob 17 zmagah. Kaj sploh še preostane zasledovalcem ob takšnem koraku stare dame? Napoli na drugem mestu zaostaja devet točk, Inter Samirja Handanovića na tretjem 14, Lazio na četrtem 21. Milan ta čas zaseda peto mesto, razlika do Juventusa pa znaša 22 točk.

Argentinski tango

V eni (pokalni) tekmi se sicer lahko zgodi marsikaj, kar seveda upajo pri Milanu, ki bi jim lovorika prinesla dobrodošel zalet pred nadaljevanjem sezone. Jesenski del je bil za privržence rdeče-črnih vse prej kot navdušujoč. Milan se je že poslovil od Evrope, v katero se mora pod vsako ceno vrniti v naslednji sezoni. Po možnosti skozi glavna vrata lige prvakov. Četrto mesto je še dosegljivo, pri čemer bo trener Gennaro Gattuso moral popraviti strelsko učinkovitost. Z Gonzalom Higuainom ali brez njega.

Katanec v sosedskem derbiju

V teh dneh je arabski svet tudi sicer precej nogometno obarvan. Združeni arabski emirati gostijo azijsko prvenstvo. Jutri bodo po tretjem krogu skupinskega dela znani vsi udeleženci osmine finala. Uvrstitev v izločilne dvoboje si je že priigral Irak nekdanjega slovenskega selektorja Srečka Katanca, ki pa ga danes čaka vse prej kot revialni sosedski obračun z Iranom.

Argentinec, ki ga je Milanu po prihodu Ronalda posodil prav Juventus, ne najde več poti do tekmečevih vrat. Morda je za to kriv prav urok stare dame. Na medsebojni prvenstveni tekmi na San Siru je proti Juventusu zapravil enajstmetrovko in bil nato še izključen. Začela se je strelska suša, ki je sprožila številne govorice, tudi o vnovični selitvi Higuaina. V svojem nekdanjem trenerju iz časov Napolija Mauriziu Sarriju ima zapriseženega častilca, ki se ga ne bi branil v napadu Chelseaja. Posel vendarle ne bo enostavno izpeljati, saj so vanj vpletene tri klubske strani, vsaka s svojimi interesi, da ne govorimo o posamičnih.

Zimska tržnica

Tudi sicer ima januarski prestopni rok v Italiji sloves popravljalnega, v katerem večji klubi ne sklepajo odmevnih poslov. Bolj dejavna so praviloma moštva srednjega ali nižjega ranga, ki zasledujejo kratkoročne cilje, kot je obstanek v ligi. V to kategorijo sodi denimo tudi Empoli. Potem ko je agent Mihe Zajca po novem letu pravzaprav odprl tržnico za šempetrskega reprezentanta, se je začelo soočenje ponudbe in povpraševanja. Za ustvarjalnega igralca zvezne vrste naj bi bila znova aktualna stara ljubezen, Sampdoria. V igri je (bila) menjava Zajca za poljskega napadalca Dawida Kownackega, a ima prvoligaš iz Genove še zadržke. Vsekakor bi bil Zajcu način igre, ki ga goji trener Sampdorie Marco Giampaolo, bolj pisan na kožo.

Po drugi strani časa ni veliko. Resda je januarski prestopni rok šele na polovici, a prvenstvo se nadaljuje že konec tedna. Sporočilno bo že, če bo Zajc dobil priložnost na nedeljskem obračunu v Cagliariju, kamor je januarja prestopil drugi Šempetrc v serie A Valter Birsa. V ponedeljek je v osmini finala italijanskega pokala prvič oblekel dres sardinskega kluba. Na igrišče je stopil v 75. minuti, vso tekmo pa je odigral Josip Iličić za Atalanto, ki je z goloma v končnici tekme napredovala v četrtfinale, kjer jo čaka Juventus.

Sicer pa bo zanimivo videti, kakšno vlogo bo v drugem delu sezone italijanske serie A imela deseterica slovenskih predstavnikov. Tudi Koprčan Leo Štulac pri Parmi, ki je s Slovakom Jurajem Kučko pripeljala izkušenega zveznega igralca. V soboto jo čaka gostovanje v Vidmu pri Udineseju, ki še vedno ni izplaval iz nemirnih voda boja za obstanek.


Najbolj brano