Od zabave do epidemije

Pred okužbo z različnimi virusi nismo nikjer varni. To potrjuje tudi nedavni primer okužbe z norovirusi na eni največjih svetovnih križark med počitnikovanjem na Karibih.

Fotografija je simbolična. Foto: Andraž Gombač
Fotografija je simbolična. Foto: Andraž Gombač

Sanjske počitnice so se tako za potnike in člane posadke spremenile v moro. Zaradi številnih obolelih gostov se je morala križarka vrniti na Florido, potem ko so jamajške oblasti ob zasidranju ladje prepovedale izkrcanje potnikov.

Sedemdnevne počitnice so se za 6000 potnikov, kolikor jih sprejme ta križarka, končale predčasno, saj so se številni okužili z norovirusom. Ta se izjemno hitro širi z okuženo hrano, vodo, obolelimi in s predmeti za skupno uporabo.

Domala neopazno ostaja, da za to, da se potniki dobro počutijo, skrbi številna posadka in veliko strokovnih delavcev, inšpektorjev in izvajalcev različnih dejavnosti (od čistilnih in servisov za oskrbo, zavodov, do nadzornikov in strokovnjakov za zdravstvo). Ker so takšne ladje prava plavajoča mesta, je po mednarodnih predpisih treba na njih opraviti temeljne ukrepe za preprečevanje možnosti širjenja vseh vrst nalezljivih bolezni. Na ladjah mora biti zdravniška pomoč. Zdravniki so specialisti, prav tako so ladijske ambulante opremljene po enakih standardih kot bolnišnice na kopnem. Opremljene morajo biti z zdravili in opremo, skladno z zakonodajo vsake države, v kateri je posamezna ladja registrirana. V primeru bolezni ali nesreče sme prevoznik ali kapitan ladje izkrcati potnike, ki potrebujejo zdravniško oskrbo.

To velja za manjše število obolelih. Ko pa slednje preseže določeno število in to ogrozi načrtovano potovanje, sprejme kapitan v dogovoru z lastnikom posebne ukrepe, tudi takšnega, kot je bil v opisanem primeru.

Norovirusi so rod virusov iz družine Caliciviridae, ki povzročajo večino nebakterijskih epidemičnih gastroenteritisov. Povzročajo okužbe pri ljudeh vseh starosti. Prenašajo se po fekalno-oralni poti z okuženo hrano, vodo, prek stikov z okuženo osebo in okuženimi površinami.

Po svetu se z norovirusi vsako leto okuži približno 267 milijonov ljudi in zakrivijo 200.000 smrti. Slednjih je znatno več v manj razvitih državah, zlasti pri otrocih, starejših in bolnikih z imunsko pomanjkljivostjo.

Okužbo spremljajo slabost, silovito bruhanje, vodena driska, bolečine v trebuhu, včasih tudi izguba okušanja. Pojavijo se lahko tudi letargija, slabotnost, bolečine v mišicah in zmerna vročina. Le redko se pojavi huda oblika bolezni in večina okreva v nekaj dneh.

Norovirus hitro uničijo segrevanje in razkužila na podlagi klora. Manj učinkovita so alkoholna razkužila in detergenti.

Tudi slovenski zakon o nalezljivih boleznih med drugim določa, da je obvezna deratizacija v pristaniščih, na letališčih, ladjah in drugih sredstvih javnega prometa, kadar se pojavi ali obstaja nevarnost, da se pojavi nalezljiva bolezen, katere vir okužbe ali prenašalci so glodalci. Izvajati je treba še vse druge ukrepe za razkuževanje.

Vse to potrjuje množico nujnih ukrepov, skrb za nadzor in izvajanje vseh opravil, nujnih za križarke in vse potniške ladje. Zanje je odrejen sistem nadzora, odgovorni pa so vsi, pristojni za nadzor na ladji in v pristaniščih, kjer ladja pristane. Občasno se dogaja, da pride do nepričakovanih okoliščin zaradi neljubih razmer, ki sanjsko potovanje spremenijo v neprijetno, polno težav.

Tega se moramo zavedati tudi zato, ker tudi v pristanišču v Kopru pristajajo potniške križarke različnih družb in velikosti. Ne kaže zanemariti potencialne možnosti prenosa različnih nevšečnosti zaradi velikega števila potnikov, ki prihajajo v pristanišče. Prav zato je nujen urejen nadzor vseh za to pristojnih služb. Te ukrepajo že ob najmanjših sumljivih razmerah.


Najbolj brano