Vsak dan jejte svežo zelenjavo in sadje

V sezoni razmaha prehladov, virusnih okužb dihal in gripe kaže upoštevati koristne nasvete o prehrani. Dokazano je, da nekatera živila in zdravilne zeli krepijo odpornost in naj bi bile vsak dan na jedilniku. Strokovnjaki opozarjajo še na redno gibanje na svežem zraku in rekreacijo.

 Foto: /
Foto: /

Med znaki za upad splošne odpornosti organizma v mrzlih dneh je izbruh prehlada z mučnim kašljanjem. Strokovnjaki za prehrano in zdravniki za krepitev odpornosti svetujejo uživanje zdravih živil, bogatih z vitamini in minerali ter pitje toplih napitkov iz zdravilnih zelišč.

Imunski sistem in odpornost

Imunski sistem nas varuje pred vdorom bakterij, virusov, glivic, strupenih snovi in skrbi za odstranjevanje strupov, ki nastajajo med naravnimi presnovnimi procesi v organizmu. Če ta sistem nemoteno deluje, smo pred škodljivimi vplivi dokaj varni. Kadar pa je oslabljen, k čemur med drugim pripomorejo mraz in neugodne vremenske spremembe, se organizem teže brani, zato ga bakterije in virusi prej napadejo ter se v organizmu razmahnejo.

Za zdravo črevesje

Jogurt in kefir sta bogata s prebiotiki in probiotiki. Bakterije v jogurtu in kefirju pomagajo ohranjati zdravo mikrofloro v črevesju, ta pa je temelj odpornosti in obrambe pred boleznimi. Vsebujeta tudi nekaj beljakovin, kalcij in vitamin B.

Oslabelost imunskega sistema se pokaže v obliki razvijajoče se okužbe, že prej pa kot splošna utrujenost in izčrpanost. Oboje je pogosto tudi posledica premalo gibanja in neustrezne prehrane, zlasti pa kroničnega stresa in izgorelosti pri delu.

Zato zdravniki svetujejo razpored obveznosti tako, da ima človek prosti čas za razvedrilo, rekreacijo in sprehode v naravi. Razviti je treba občutek, kdaj reči ne pri nalaganju dodatnih bremen in dela. Pozimi je temelj zdravja jedilnik. Jesti je treba veliko sveže zelenjave in sadja, saj potrebujemo sveže vitamine, minerale in antioksidante.

Zakaj piti čaj?

Vse vrste zeliščnih čajev vsebujejo antioksidante (katehin), ki telo branijo pred boleznimi. Ti čaji lajšajo težave z zamašenimi dihali in utrujenost, krepijo odpornost (šipek, timijan). Ljudje, ki pozimi vsak dan pijejo čaj, imajo trikrat manj možnosti, da staknejo gripo.

Zdravilni napitki

Zdravilna zelišča in plodovi pomagajo krepiti odpornost in obrambno sposobnost organizma. V skupini najbolj znanih in razširjenih so zdravilne zeli, ki krepijo odpornost zaradi snovi, ki jih vsebujejo v naravni obliki: ameriški slamnik, materina dušica, lipa, bezeg, poprova meta, ingver, janež, česen, med, cimet ...

Krepčilna kura s čajem iz ameriškega slamnika naj bi trajala dva do tri tedne, zatem jo je treba prekiniti. Enako velja za lipov čaj. Čaj iz materine dušice, bezga in poprove mete pa lahko uživamo skozi vso zimo. Tudi med lahko v zmerni količini uživamo skozi vse leto, posamezne čebelje pripravke pa po posvetu z zdravnikom ali lekarniškim farmacevtom. Običajno so tem izdelkom na ovojnini dodana tudi navodila.

Česnova tinktura krepi imunski sistem, saj je česen naravni antibiotik in preprečuje prehlad. Izdelujejo jo iz česnovih strokov, namočenih v žganju. Uživa se po kapljicah. Zlasti zdrav je svež česen, ki deluje protivnetno, zdravi infekcije, gripo, kašelj, bronhitis.

Ingver je pomemben naravni antibiotik, ki krepi energijo, dihala, odpornost, deluje protivnetno, ogreva, blaži kašelj, vnetja v želodcu in črevesju, topi sluz, znižuje krvni tlak in je močan antioksidant. Prepovedan je za nosečnice in ljudi s težavami s strnjevanjem krvi, odsvetujejo ga diabetikom. Pripravite ga v obliki čaja.

Janeževa semena lajšajo izkašljevanje, čistijo dihala. Priporočljivo je žvečenje semen ali čaj z medom.

Cimet vsebuje antioksidante in ga dodajajo hrani ter napitkom. Ogreva, krepi odpornost, izboljša delovanje možganov in srca, deluje protivnetno. Nekaterim povzroči zgago.

Vitamin C, drugi vitamini in minerali

Za odpornost in boj z zimskimi virusi jejte sveža živila z vitaminom C. Z njimi so bogati citrusi. Vitamin C krepi odpornost, pospeši premagovanje virusnih okužb. Uživajte limone, limete, grenivke, pomaranče, mandarine, kumkvat ... Agrumi so bogati še s kalijem, flavonoidi in folati, imajo protivirusne lastnosti. Jejte jih med obroki, pripravite jih v obliki svežega soka. Ne dodajajte jih vročim napitkom, saj vročina izniči vitamin C.

Kivi je bogat z vitamini C, A in K. Jejte svežega samostojno, v solatah, smutijih ... Vsebuje veliko vlaknin in kalija. Krepi imunski sistem, je dober za srce in vid.

Kaki vsebuje vitamina A in C, ogljikove hidrate, natrij, vlaknine, kalij, kalcij, magnezij, mangan in železo. Krepi odpornost, ureja prebavo, deluje protivnetno.

Brstični ohrovt vsebuje vitamine C, A in K, kalij in veliko vlaknin, deluje protivnetno, krepi energijo, izboljšuje delovanje imunskega sistema, pomaga preprečevati gripo in prehlad.

Odpornost krepi in preprečuje okužbe tudi sveže korenje, bogato z vitamini A, B, C, D, E, G in K, kalcijem, magnezijem, železom, natrijem, kalijem, fosforjem, žveplom in silicijem. Betakaroten v korenju, krompirju in bučah veča odpornost in pomaga vitaminu A, da ga telo absorbira. Zdravi vneto sluznico v grlu in nosu.

Špinača vsebuje antioksidante, kalij, kalcij, magnezij, provitamin A, vitamine B, C in K, niacin in folno kislino. Najboljša je surova v solati in smutiju.

Sončnična semena so bogata z vitaminoma C in E. So močan antioksidant, ki zavira delovanje prostih radikalov. Vsebujejo veliko fitosterolov, ki zmanjšujejo raven holesterola, in mineralov.

Veliko vitamina C je še v papriki,feferonih, cvetači, brokoliju, kislem zelju ... Kapsaicin v feferonih čisti dihala in lajša prehodnost sinusov.


Najbolj brano