Pripravljeni na boljšo pomlad

Pravijo, da se v ekipi zrcali značaj trenerja. Če kaj, potem so bila Brda pod taktirko Domna Beršnjaka v jesenskem delu druge slovenske nogometne lige kljub skromni točkovni beri nepopustljiva.

Trener Brd Domen Beršnjak že pogleduje proti spomladanskemu 
delu sezone.  Foto: Zdravko Primožič/FPA
Trener Brd Domen Beršnjak že pogleduje proti spomladanskemu delu sezone.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

VIPOLŽE > Domna Beršnjaka je na klopi Brd čakal pravi ognjeni krst. Pri 37-letnem Celjanu, ki je trenersko kilometrino nabiral na Poljskem, ni bilo obotavljanja. Svoje nogometno prepričanje in načela je hitro poskušal vcepiti svojim izbrancem. Učinek je bil spremenljiv, a ni moč zanikati, da je v kočljivih okoliščinah v Vipolže prinesel nov veter. Bržkone je pričakoval boljši položaj na lestvici, je pa bila jesen v vsakem primeru spoznavna in poučna.

“V mislih oziroma na papirju imam rešitve in spremembe, ki bi nam prinesle boljšo pomlad. Pozimi jih želim temeljito uigrati. Na začetku priprav 22. januarja hočem imeti jasno sliko tudi kar zadeva igralski kader. Kasnejše dopolnitve bi sprejeli le, če bi prinesle dodano vrednost na igrišču.”

Domen Beršnjak

trener Brd

“Pri izbiri novincev bomo ob igralnih zahtevah pozorni tudi na karakterne lastnosti.”

Bili ste igrivi, dosegli ste tudi nadpovprečno število zadetkov, kje se je zalomilo?

“Razmerje med ustvarjenimi in izkoriščenimi priložnostmi je bilo prenizko. Predvsem na začetkih tekem smo bili premalo učinkoviti, potem pa smo bili kot po pravilu kaznovani. Preveč zadetkov smo prejeli po podajah iz bočnih položajev, kjer so nas pogosto prebijali. Slabše smo posredovali tudi ob prekinitvah. Posledično smo bili večino časa prisiljeni v rezultatski lov na tekmeca, ki je izkoriščal ponujeni prostor. Pozitivno je, da se ekipa ni vdala. Prav nasprotno. V zadnje pol ure smo se dvigali.”

Kaj so razlogi za takšna nihanja?

“Nemara so tudi značajski. Na igrišču sem včasih pogrešal nogometaša, ki bi s svojo osebnostjo povlekel za sabo tudi preostanek ekipe. Pri izbiri novincev bomo ob igralnih zahtevah posebej pozorni tudi na karakterne lastnosti.”

Na igrišču ste se sicer dobro kosali tudi z ekipami, ki krojijo vrh, točke pa izgubljali proti tekmecem iz spodnjega dela lestvice ...

“Večina moštev v drugi ligi čaka na svojo priložnost iz protinapadov. Telesne značilnosti naše ekipe pa so bile takšne, da nismo imeli velike izbire, kako se lotiti tekmecev. Za pomlad iščemo tudi igralce, ki nam bodo omogočili večjo raznovrstnost in bi tako zmanjšali davek na posamične napake, ki so nas stale kopice točk. Sicer pa smo v celoti zatajili le na domačem dvoboju z Biljami.”


Najbolj brano