Zanimiv okus britanske poznavalke

Globalna vinska revija Decanter, ki izhaja v Londonu, je v decembrski številki objavila članek Caroline Gilby o rdečih vinih iz šestih držav nekdanje Jugoslavije. Med dvanajstimi vini, ki jih velja poiskati, je uvrstila kar pet slovenskih, vsa so primorska.Sašo Dravinec

Marjanu Simčiču je  Gilbyjeva za merlot opoka 2013 pripela 95 točk. Foto: Leo Caharija
Marjanu Simčiču je Gilbyjeva za merlot opoka 2013 pripela 95 točk. Foto: Leo Caharija

Avtorica Caroline Gilby je v članku z naslovom Balkanska intriga: vpogled v regijo in dvanajst velikih rdečih vin, ki jih je vredno poiskati, spomnila, da je bila nekdanja Jugoslavija z 220.000 hektarji med desetimi največjimi vinorodnimi državami sveta.

Vzpon lokalnih sort

Danes, pravi, pa države, ki so nastale na njenem območju, oblikujejo vsaka svojo vinsko identiteto. Gilbyjeva, nosilka visokega britanskega naslova Master of Wine, ki tudi predseduje komisiji za Slovenijo v Decanterjevem ocenjevanju, poudarja, da so države iz regije, ki jo nekoliko neposrečeno poimenuje kot Balkan, bolj znane po belih vinih, med rdečimi pa se po prevladi mednarodnih sort vzpenjajo lokalne, za Slovenijo izpostavi modro frankinjo.

Dvanajst veličastnih

Avtorica je dodala opise in ocene dvanajstih vin, med katerimi je pet slovenskih. Najvišjo oceno, 97 točk, je dodelila vinu Barovo 2015 iz makedonske kleti Tikveš, ki je zvrst vranca in kratošije, kar je makedonsko (in črnogorsko) ime za sorto vinske trte, za katero je bilo dokazano, da je identična kalifornijskemu zinfandlu in dalmatinskemu tribidragu. Drugo najvišjo oceno je pripela dvema vinoma, merlotu opoka 2013 Marjana Simčiča iz Ceglega in teranu Il primo 2017 Marka Fakina iz Motovuna v hrvaški Istri. Sledi eno od kultnih slovenskih rdečih vin, Carolina Red 2015, zvrst na osnovi cabernet sauvignona iz kleti Jakončič iz Kozane s 93 točkami, točko manj ima Burja reddo 2015, starinska kombinacija pokalce, modre frankinje in refoška Primoža Lavrenčiča iz Orehovice v zgornji Vipavski dolini. Na spisku sta še dve vipavski vini, barbera selection 2016 iz kleti GuerilaZmaga Petriča (Planina, 90 točk) in Pasji reb pinot noir 2016 Franca in Sama Premrna (Orehovica, 89 točk). Caroline Gilby je na svoj spisek dvanajstih velikih uvrstila še vina South Side plavac mali 2014 Jo Ahearne s Hvara (Hrvaška), Radovan 2015 prokupac (Šumadija, Srbija), Damjanič Clemente 2013, Matoševič Grimalda 2015 (oba Hhrvaška Istra) in Čitluk Blatina de Broto 2016 (Mostar, BiH).


Najbolj brano