Zares pestro dogajanje skozi vse leto

Avtomobilska industrija je v zadnjem desetletju v izjemnem zagonu in domala vsi avtomobilski proizvajalci so v dobri finančni kondiciji, ne glede na številne afere ter vmesno gospodarsko krizo. Ker je povpraševanje kupcev še vedno zelo veliko, se proizvajalci prilagajajo željam, posledično nastajajo povsem novi avtomobili ali pa se nadaljujejo uspešne zgodbe določenih modelov. Izpostavljamo najpomembnejše.

Novi T-Cross bo po napovedih vodilnih iz Volkswagna letos našel 
okrog 1600 slovenskih lastnikov.
Novi T-Cross bo po napovedih vodilnih iz Volkswagna letos našel okrog 1600 slovenskih lastnikov. 

SLOVENIJA > Zagotovo bo to leto dveh uveljavljenih znamk, ki sodita pod isto streho koncerna Volkswagen. Istoimenska znamka bo sicer šele v novembru k nam pripeljala osmo generacijo golfa, medtem ko bodo Čehi že veliko prej, aprila, pri nas v prodajne salone pospremili novo Škodino scalo, ki je sicer nadgradnja rapida, a hkrati tudi pomemben tekmec golfu. Slednjega je lani za svojega izbralo več kot 3000 slovenskih kupcev.

Škoda scala napoveduje oster boj VW golfu.

prihod prenovljenega superba, ki je napovedan proti koncu poletja, medtem se za začetek pomladi pri Volkswagnu pripravljajo še na prihod novega najmanjšega člana terenske družine, t-cross, ki naj bi letos prepričal kar 1600 Slovencev. Sredi poletja se obeta nova generacija passata, že v kratkem pa bomo na cesti lahko opazili prve primerke dostavnika e-crafterja, ki ga bo poganjala elektrika.

Toyotin preporod

Precejšnjo modelsko ofenzivo imajo v načrtu tudi pri Toyoti, o kateri bo nedvomno precej govora. Že v tem mesecu bodo kupcem predstavili novo generacijo hibridno gnanega terenca RAV4, prihodnji mesec pa se bodo v prodajnih salonih znašli prvi primerki nove generacije corolle (nekaj mesecev zatem sledi še karavanska izvedba), ki bo nekakšna bolj hibridna konkurenca vsem modelom v golfovem razredu. Še posebej začinjen bo mesec maj, ko napovedujejo prihod športne supre, ki so jo Japonci razvijali skupaj z BMW-jem, še pred tem pa bosta svojih pet minut slave dobila povsem novi camry in prius s štirikolesnim pogonom.

Azijska ofenziva

Če ostajamo pri azijskih znamkah, je vredno omeniti novo generacijo Suzuki jimnyja, ki so ga prvotno obljubljali za konec lanskega leta, a so zdaj prihod preložili na začetek pomladi. Konec leta bodo zasijali pri Mitsubishiju z novim pickupom L200, pri Nissanu pa naj bi novembra le dočakali novo generacijo nekoč priljubljenega juka. Morda bo največ zanimanja kupcev v prvi polovici leta požel prihod Mazdine trojke (predvidoma marca), saj se bosta kupcem predstavili tako petvratna kombilimuzinska verzija kot tudi limuzinska karoserijska različica.

Terenska mini legenda jimny, zelo priljubljena med lovci, svoj prihod napoveduje spomladi.

Pri Hondi se nadejajo prodajnega uspeha s hibridnim CR-V, katerega bodo predstavili čez nekaj dni, medtem ko bo za Hyundai morda nekoliko bolj sušno modelsko leto. Prihaja le i30 N fastback in jeseni prenovljena i40 ter ioniq. Povsem drugače in pestro bo pri sestrski Kiji, kjer že ta mesec obogatijo prodajne salone z novima članoma družine ceed (proCeed in GT), mesec kasneje je napovedan prenovljeni sorento, do poletja pa bosta ponudbo tega proizvajalca popestrila še električarja e-niro in e-soul.

Kaj napovedujejo premijske znamke?

Dogajanje bo pestro, tudi zaradi dejstva, ker se tri znamke zelo resno podajajo na trg električnih avtomobilov. Pri Audiju bodo marca predstavili terenskega e-trona z več kot 400 kilometri dosega, konec leta pa še e-tron sportback, pri Mercedesu proti koncu leta v boj v ta segment pošiljajo model EQC, morda še najbolj zanimiv pa bo Jaguarjev i-pace, ki prihaja aprila s ceno, ki bo nižja kot v Nemčiji.

V prenovljeni podobi se vrača tudi najbolje prodajani Mercedesov model v zadnjih letih. Osveženo obliko za razred B je prispeval slovenski oblikovalec Robert Lešnik.

No, bodo pa pri Mercedesu v kratkem pred kupce postavili novo generacijo razreda B in GLE, spomladi napovedujejo prihod štirivratnega kupeja AMG GT in A35 AMG, maj bo rezerviran za novi CLA, oktober pa za novo generacijo največjega terenca GLS. Če se vrnemo k Audiju, tudi pri njih ne bodo spali. Že čez nekaj dni bo čas za uvedbo novega A1 sportback, kmalu sledi še novi Q3, sredi poletja se obeta začetek prodaje prenovljenega Q7, proti koncu leta pa načrtujejo promocijske aktivnosti za novega A3.

Tudi Bavarcem ne bo dolgčas. Spomladi prihaja nova BMW serija 3, kmalu zatem sledi Z4 ter serija 8 kabrio, v zadnjih izdihljajih leta pa še veliki X7. Pri vsem tem velja omeniti še Lexus, ki bo kupce prepričeval z novim manjšim športnim terencem UX (marca). Pri Land Roverju stavijo na novo generacijo evoqua (predvidoma aprila), Citroenova premijska znamka DS bo v kratkem dobila tudi v Sloveniji nov zagon z dvema modeloma DS7 crossback in DS3 crossback (oba spomladi), švedski Volvo pa marca v Slovenijo pošilja V60 crosscountry in konec leta še prenovljenega XC90.

Prodajni uspeh za evoqua se, v takšnem obsegu kot pred leti, tokrat verjetno ne bo ponovil. Z novim obrazom in tehnologijo v prodajne salone pripelje aprila.

Prodajno priljubljene znamke, prihaja novi clio

Iz novomeške tovarne Revoz, kjer je zadnje mesece precej pestro, bo spet prihajal novi clio, čeprav bo kupce začel prepričevati šele jeseni, medtem ko bodo letino otvorili spomladi s prenovljenim kadjarjem, zaključili pa z novim espaceom in capturjem. Prav tako bodo imeli polne roke dela tudi pri Peugeotu, ki že v kratkem napovedujejo prihod novega 508 v limuzinski verziji (pred poletjem se mu pridružuje karavan), konec leta pa bodo nadvse veseli prihoda nove generacije prodajne uspešnice 208.

Prvi primerki prenovljenega Peugeota 508 bodo v prodajnih salonih že čez nekaj dni. Karavan prihaja tik pred poletjem.

Pri Oplu, ki je del francoskega koncerna PSA, se pripravljajo na veliki “comeback” corse, a to se bo zgodilo šele v zadnjih mesecih letošnjega leta, pri Fiatu večjih novosti, razen prenovljenega 500X, ne bo, pri Fordu bodo leto začeli s focusom active, do poletja pa se v prenovljeni verziji predstavita še edge in mondeo. Jesen bo pri njih zanimiva, saj iz Južne Afrike pridejo prvi primerki priljubljenega pickupa rangerja. Pri Citroenu bo tudi bolj sušno. Konec meseca se predstavi C5 aircross, malo kasneje pa še dostavni in podaljšani berlingo.

Italijani, napol Američani in Nemci

Pri Alfi Romeo se letos ne bo kaj bistveno dogajalo, ko je govora o novih avtomobilih. Napovedujejo le prihod novih različic (oprema) za stelvio in giulio. Pri Jeepu bodo že čez nekaj dni začeli povsem bogato, saj se bo kupcem predstavil prenovljeni trojček: renegade, cherokee in wrangler.

Podobno dogajanje bo tudi pri Porscheju, kjer se februarja pripravljajo na prihod legendarnega modela 911 v novi generaciji, hkrati pa že napovedujejo začetek elektromobilnosti z novim taycanom.


Najbolj brano