V Izoli klop prijateljstva med Slovenijo in Ciprom

Predsednik republike Borut Pahor in življenjska sopotnica Tanja Pečar sta danes na uradnem obisku gostila ciprskega predsednika Nicosa Anastasiadesa in soprogo Andri Anastasiades. Damski program je potekal v Izoli, Portorožu in Piranu. Prvi dami sta na izolskem Svetilniku odkrili klop prijateljstva med državama.

Andri Anastasiades (levo) in   Tanja Pečar sta  na klop prijateljstva 
tudi sedli, pred tem so jima zapeli učenci OŠ Livade. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Andri Anastasiades (levo) in Tanja Pečar sta na klop prijateljstva tudi sedli, pred tem so jima zapeli učenci OŠ Livade. Foto: Tomaž Primožič/FPA

IZOLA, PORTOROŽ > Klop prijateljstva, ki nosi sporočilo zavezanosti k miru, je postala ena od klopi, ki so jo ob priljubljeni sprehajalni poti postavili med urbanim opremljanjem v prvem mandatu nekdanjega župana Igorja Kolenca. Na zavezanost k miru opozarja nova ploščica. Tako Izola kot Ciper imata v svojem grbu golobico z oljčno vejico in obe sta ob morju. Izolska klop je že petnajsta s seznama klopi, ki jih je predsednik Borut Pahor skupaj z gosti odkril ob predsedniških obiskih v Sloveniji v trajen spomin na srečanje in dobre, prijateljske odnose.

Prvi dami sta obiskali še portoroški Center za komunikacijo, sluh in govor (CKSG) ter piransko kavarno Modra kava, kosilo pa sta imeli v hotelu Piran. “Počaščeni smo bili obiska, ki je bil za nas še ena priložnost več, da predstavimo poslanstvo, delo in življenje v centru z otroki in mladostniki, ki suvereno in ponosno pokažejo, kaj znajo in zmorejo,” je povedal ravnatelj CKSG Marko Strle. Center obiskuje 83 otrok in mladostnikov, starih od treh do 15 let, v njem so prvima damama predstavili pesmi učenke, ki bo še ta mesec izdala pesniško zbirko.

Za tesnejše sodelovanje manjših članic EU

Namen obiska je bil poglobiti in okrepiti dialog med državama, ki sta se EU pridružili pred 15 leti. Manjše članice s tesnejšim sodelovanjem laže dosežejo cilje in ob medsebojni podpori učinkoviteje vplivajo na odločanje, saj so naravno zavezane k miroljubnemu reševanju sporov, iskanju skupnih rešitev in spoštovanju mednarodnega prava. Z obiskom so želeli okrepiti tudi gospodarske stike. Lani je Slovenijo obiskalo 1400 ciprski turisti, skoraj 30 odstotkov več kot leto poprej.


Najbolj brano