Izzivalka zlate Trstenjakove

Koprska judoistka Andreja Leški ima smolo ali pa srečo, da tekmuje v kategoriji do 63 kilogramov, v kateri olimpijsko zlato brani Celjanka Tina Trstenjak. Nominiranka izbora Naš športnik za dosežke v letu 2018 je z zmago na grand slamu v Düsseldorfu napovedala, da niti Tina ni več neskončno daleč pred njo.

Andreja Leški s priznanjem nominiranke izbora Naš Športnik 2018. Foto: Igor Mušič
Andreja Leški s priznanjem nominiranke izbora Naš Športnik 2018. Foto: Igor Mušič

KOPER > Udeležbo koprske članice Judo kluba Bežigrad Andreje Leški na prireditvi Naš športnik smo izkoristili za pogovor o odlični minuli in zanimivi prihodnji sezoni. Zadnje čase je članica športne enote Slovenske vojske in študentka Ekonomske fakultete v Ljubljani zaradi treninga juda in tekmovanj po svetu le malo doma.

Kaj vam je prineslo minulo leto?

Med elito

Judoistka JK Bežigrad v kategoriji do 63 kilogramov, Koprčanka Andreja Leški, je v minulem letu med drugim osvojila grand slam tekmovanje v Düsseldorfu ter veliko nagrado Maroka. Bila je tretja tudi na Veliki nagradi Madžarske in na seriji tekmovanj v grand prixu v Uzbekistanu.

“Po športni plati mi je ob izstopajoči zmagi na grand slamu v Düsseldorfu, ki je moj prvi takšen dosežek v članski konkurenci, leto prineslo predvsem konstantnost v borbah in s tem samozavest. V prostem času, ki ga je sicer vse manj, sem postala tudi motoristka.”

V borilnih športih je teža poseben problem. V vašem je še dodaten, ker ste v isti kategoriji z olimpijsko prvakinjo Tino Trstenjak. Kako se soočate s tem?

Andreja Leški

tekmovalka v judu

“Letos bi se rada vključila v boj za odličja na evropskem in svetovnem prvenstvu.”

“Petnajst let juda me je naučilo discipline, vztrajnosti in spoštovanja. Zaradi težav z vzdrževanjem teže včasih tudi preklinjam, ampak to je del tega športa - in ni najtežji. Veliko večji izziv je ta, da mi je v kategoriji do 63 kilogramov tekmica Tina Trstenjak. Trdo bom trenirala, da se ji približam in da jo nekoč premagam.”

Kako blizu ste ji trenutno?

“V Judo klubu Bežigrad treniram pri olimpijcu Roku Drakšiču. Pet dni v tednu vadimo po dvakrat na dan na vrhunski ravni. Dosegla sem že stopnjo, ko se ne bojim nikogar. Doslej sem imela tudi srečo s poškodbami. S Tino sva doslej opravili dva dvoboja. Obakrat sem zdržala do konca predpisanega časa in tesno izgubila, a imam šele 21 let. Prepričana sem, da moje najboljše obdobje šele prihaja. Velik motiv za to, da Tino nekoč premagam, je uvrstitev na olimpijske igre.”

Kaj bo treba doseči, da si boste priborili olimpijsko vstopnico?

“Čim več točk na turnirjih za grand slam in grand prix. Trenutno sem kar visoko na lestvici. Najbolje bi bilo, če bi bila po tem kriteriju prva Slovenka v svoji težnostni kategoriji. Glede na povedano bo to izredno težka naloga, vendar imam za njeno izpolnitev še dve leti časa. Že letos bi se rada vključila v boj za odličja na evropskem in svetovnem prvenstvu.”

V Ljubljano in bežigrajski klub ste se verjetno preselili zaradi boljših vadbenih razmer ...

“Normalno je, da si v dejavnosti, ki jo rad opravljaš, želiš napredovati. V Ljubljani je laže združevati šolanje in vrhunski trening. Laže dobiš primerne sparing partnerje, hitreje dobiš priložnost za odhod na pomembnejše tekme in če si uspešen, si lahko pridobiš primeren status in denarno podporo.”


Najbolj brano