Videti Benetke - in plačati od 2,5 do pet evrov vstopnine

Enodnevni obiskovalci bodo morali za obisk Benetk plačati vstopnino. Italijanska vlada je v proračunu za leto 2019 občini omogočila ukrep, da lahko uvede vstopnino v center mesta. Ta lahko znaša od 2,5 do pet evrov na turista. S tem ukrepom ciljajo na obiskovalce, ki pridejo le za en dan, malico prinesejo s seboj in v mestu ne pustijo niti evra.

Že nekaj ulic stran od glavnih turističnih žil so Benetke še vedno 
lepe, a skoraj  spokojne. Foto: Katja Gleščič
Že nekaj ulic stran od glavnih turističnih žil so Benetke še vedno lepe, a skoraj spokojne. Foto: Katja Gleščič

BENETKE > Vstopnina lahko nadomesti turistični davek, ki ga sedaj zbirajo nekatere občine, določa pravkar sprejeti proračun. Pristojbino so predvideli za izkrcanje na Eolskih otokih, Elbi in za prihod v Benetke. Kako bi vstopnino dejansko lahko pobrali od vseh enodnevnih obiskovalcev, še ni povsem znano.

A beneški župan Luigi Brugnaro je na twitterju ukrep že pozdravil. “Pristojbina je zdaj zakon. Pripravili bomo pravilnik, ki bo koristen za tiste, ki v mestu živijo, študirajo in delajo,” je napovedal. Denar od zbranih vstopnin bo po njegovem namenjen predvsem financiranju komunalne službe, ki počisti za milijoni turistov. Brugnaro ocenjuje, da bi vstopnino takoj lahko začeli zaračunavati tistim, ki priplujejo s turističnimi ladjami, in tistim, ki se pripeljejo s turističnimi avtobusi. Težje pa bodo zajeli obiskovalce, ki pridejo z vlaki in svojimi avtomobili. Po prvih ocenah naj bi s to takso zbrali do 50 milijonov evrov na leto.

Evropski kraji, ki jih ogroža množični turizem

1. Benetke

2. Barcelona

3. Dubrovnik

4. Kotor

5. Santorini

Tudi hotelirji so zadovoljni, da Benetke za enodnevne obiskovalce ne bodo več brezplačne. “Naša mesta so muzeji in kot velja za muzeje, je prav, plačati vstopnico,” je za italijanski tisk poudaril predsednik združenja hotelirjev Federalberghi Bernabò Bocca.

Spomnimo, različne civilne iniciative lokalnih prebivalcev že dolgo opozarjajo, da so Benetke že sredi “veneksodusa” - množičnega izseljevanja domačinov iz mesta. Prebivalci so zaradi tega že večkrat pripravili proteste. Mesto postaja zanje predrago, saj so najemnine vse višje, ker lastniki stanovanja namenjajo turistom. Na ozkih ulicah je velikokrat nepopisna gneča, trgovin z živili in osnovnimi potrebščinami je čedalje manj. Na vrhuncu sezone se med mestnimi kanali gnete tudi do 130.000 turistov na dan, medtem ko v mestu živi manj kot 55.000 prebivalcev.

Benetke so visoko na lestvicah turističnih znamenitosti, ki se jim je zaradi prevelike gneče in navala turistov najbolje izogniti. Na takih lestvicah sta, denimo, tudi Dubrovnik in Barcelona.

Borci proti eksodusu Benečanov so že pred časom predlagali omejitev števila obiskovalcev na Trgu sv. Marka in tudi zaračunavanje vstopnine. Aktualna italijanska vlada Gibanja Pet zvezd in Lige je očitno prisluhnila. Med Italijani na družbenih omrežjih pa novica o vstopnini v Benetke ni naletela le na podpornike, ampak tudi na precej takšnih, ki se zaklinjajo, da jih v Benetke ne bo več.


Najbolj brano