Gregor je prvorojeni Primorec v letu 2019

V letošnjem letu primorski novorojenčki niso hiteli. Do sinoči v izolski in šempetrski porodnišnici niso zabeležili niti enega rojstva. Tako je primat prvorojenega Primorca v letu 2019 pripadel Gregorju, ki se ga je v torek ob 6.10 razveselila mama Tadeja.

Gregor, v naročju mame Tadeje,  je prvi otrok, ki se je leta 2019 
rodil v primorskih porodnišnicah. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Gregor, v naročju mame Tadeje, je prvi otrok, ki se je leta 2019 rodil v primorskih porodnišnicah. Foto: Veronika Rupnik Ženko

PRIMORSKA > “Porod je bil v celoti naraven, kot smo si želeli. Izkušnja je bila intenzivna. Tako glede osebja kot svojega telesa lahko rečem, da je vse potekalo tako, kot bi si vsaka ženska lahko samo želela,” sreče ni skrivala Tadeja iz Lucije, mamica prvega letošnjega novorojenčka v postojnski Bolnišnici za ženske bolezni in porodništvo. Da tudi svojega tretjega otroka rodi v Postojni, čeprav ji je bliže izolska bolnišnica, se je odločila na podlagi pozitivne izkušnje pri rojstvu drugega otroka.

Medtem ko je Gregor prijokal na svet pet dni po roku, pa je Liam, zadnji lanski novorojenček, zelo pohitel. Celo tako, da ga je očka prvič videl, ko se je že rodil. Na silvestrovo ob 20.33 ga je povila Nina iz Slavine pri Prestranku: “V porodnišnico sem prišla, ker mi je odtekla voda. Rok bi imela šele čez dva tedna in ker nisem imela občutka, da se že začenja, sem partnerja poslala domov. Nato pa se je vse odvilo tako hitro, da sem rodila, še preden je prišel nazaj,” nam je zaupala novopečena mamica, sicer po poklicu babica.

Janica Kostelić je postala mamica 1. januarja

Sedemintridesetletna Janica Kostelić je 1. januarja rodila sina. Sicer je nekdanja hrvaška smučarska zvezdnica že jeseni potrdila, da je noseča in da bo rodila sina, ki mu bo ime Oskar. Kostelićeva je smučarsko kariero končala leta 2007.

Obema srečnima mamicama sta na prvo januarsko jutro čestitala, dojenčka pa obdarila, tudi predsednik države Borut Pahor in postojnski župan Igor Marentič. “Odpočijte si in uživajte,” je obema mamicama zaželel predsednik republike Borut Pahor. Novorojenčkoma pa med drugim zaželel, da bi imela lep in varen dom ter da bi v življenju uresničila svoje talente. “Si lahko zamišljate, da bosta videla 22. stoletje?” je pomislil Pahor.

V šempetrski porodnišnici so zadnjo noč v letu preživeli mirno v primerjavi z lanskim letom, ko se je na silvestrovo rodilo pet otrok. Kot zadnja in ena izmed 260 deklic v letu 2018 je v ponedeljek ob 23.10 predčasno na svet prijokala Sofia iz Goriških brd. Fantkov se je v celem letu rodilo 333, tako da so v minulem letu na svet pomagali kar 593 otrokom.

V novem letu pa na porodnem oddelku šempetrske bolnišnice še niso imeli dela. “Še čakamo na prvega dojenčka v letu 2019,” so včeraj ob našem popoldanskem obisku v en glas dejale babica Tjaša Podgornik ter medicinski sestri Hajnal Vovk in Livia Križnič.

“Lani se je pri nas rodilo kar pet parov dvojčkov, kar sicer ni visoka številka, saj smo v enem od preteklih let našteli kar dvanajst parov,” je povedala Barbara Venier, specialistka ginekologije in porodništva. “Lani se je skoraj 25 odstotkov otrok rodilo s carskim rezom, 44 mamic pa se je odločilo za epiduralno anestezijo,” je še orisala nekaj statističnih podatkov iz minulega leta. Sicer pa so se babica in sestre spomnile na leto 2000, ko se je pri njih rodila prva deklica v novem letu v celi državi, zato stavijo na več novorojencev prihodnjega 1. januarja, ko bo znova okrogla letnica.

Tudi v izolski bolnišnici v torek in v sredo niso opravili nobenega poroda. Je bilo pa tam zelo živahno zadnji dan v letu, ko so imeli kar šest rojstev, a nobenega v večernih urah. Za istrsko porodnišnico to ni nič nenavadnega, saj so leta 2016 prvega novorojenčka povili 3. januarja, leto pred tem pa 2. januarja. Kaj lahko se zgodi, da bodo trije novopečeni župani in ankaranska podžupanja danes ob 10. uri obdarovali le zadnjerojenega otroka v letu 2018.

Sicer pa se je prva v letu 2019 v Sloveniji le tri minute čez polnoč rodila deklica v celjski porodnišnici. Prvi deček se je 32 minut čez polnoč rodil v ljubljanski porodnišnici.


Najbolj brano