S potrditvijo rebalansa bo dovolj denarja za poslovanje Sončnega Kanina

Občinski svetniki so z osmimi glasovi za in štirimi proti potrdili rebalans proračuna in s tem med drugim zagotovili dodatnih 80.000 evrov za javni zavod Sončni Kanin. S tem se bo ta izognil težavam v poslovanju, ki so se nakazale zaradi odločitve finančne uprave (Furs), da morajo plačati dodatne prispevke za sodelavce, ki so na Kaninu delali kot samostojni podjetniki. Zavod nameravajo preoblikovali v podjetje.

Te dni je samo na Kaninu možna smuka po  naravnem snegu, vsak 
dan naštejejo več kot 400 smučarjev, ki se lahko spustijo tudi v 
Sello Neveo.  Foto: Neva Blazetič
Te dni je samo na Kaninu možna smuka po naravnem snegu, vsak dan naštejejo več kot 400 smučarjev, ki se lahko spustijo tudi v Sello Neveo.  Foto: Neva Blazetič

BOVEC, KANIN > Po zaključku seje občinskega sveta v četrtek zvečer ni bilo povsem jasno, ali so svetniki rebalans potrdili ali ne. Nekateri so izpostavili vprašanje, ali je za potrditev potrebna dvotretjinska večina. V tem primeru rebalans ne bi bil potrjen. Statutarno pravna komisija je po dodatnem preverjanju včeraj ugotovila, da za potrditev zadošča navadna večina, kar pomeni, da je bil rebalans potrjen.

Svetnik Adis Hrovat je pojasnil, zakaj je glasoval proti rebalansu: “Pričakujem razlago, kaj se dogaja na Kaninu, zakaj potrebuje dodaten denar in zlasti pričakujem odprte karte v zvezi s poslovanjem s samostojnimi podjetniki. Dokler ne bom imel na mizi konkretnih izračunov, rebalansa ne bom potrdil.”

V zavodu Sončni Kanin so si oddahnili

S potrditvijo rebalansa so si v javnemu zavodu Sončni Kanin oddahnili. Iz proračuna bodo dobili še 80.000 evrov oziroma skupaj v letošnjem letu 300.000 evrov, kot je bilo ob sprejemu proračuna načrtovano, seveda v primeru, če bi zavod denar potreboval. “Kot je znano, moramo Fursu poravnati razliko v prispevkih za samostojne podjetnike, s katerimi sodelujemo. Gre za minerje snežnih plazov in za direktorja obratovanja, torej zame. Ne gre za kazen, gre za razliko v prispevkih, ki so jih plačali samostojni podjetniki in ki bi jih moral plačati javni zavod, če bi bili v njem zaposleni,” pojasnjuje direktor Sončnega Kanina Marijan Skornišek. Poudarja, da bi brez dodatnega denarja lahko nastale težave: “Lahko bi se zgodilo, da bi nam Furs, ki ima prednost v poplačilu, blokiral račun. To bi bilo zelo neugodno, glede na to, da moramo poplačati še nekatere dobavitelje oziroma izvajalce. Med drugim smo zgradili nov ski bar, prenovili smo gondolsko žičnico Graben.” Skornišek se sprašuje, zakaj je finančna uprava pod drobnogled vzela le Sončni Kanin. “Javni zavodi poslujejo s samostojnimi podjetniki. V našem primeru preprosto nismo imeli druge izbire. Upravitelji smučišč in minerji ne rasejo na vsaki hruški. Strojni inženirji tovrstne zaposlitve ne iščejo. Moramo se izobraževati, kar traja dve leti in je povezano z veliko stroški. Tovrstnega kadra na trgu ni.”

Razpis je odprt do 4. januarja

V skladu z navodili je Sončni Kanin objavil javni razpis za zaposlovanje minerjev in vodjo obratovanja smučišča. Traja do 4. januarja. “O prijavi zaenkrat ne razmišljam, menim pa, da bomo v prihodnjih dneh vsi, ki smo se doslej borili za Kanin, še premislili in se prijavili. Upam na prijavo morebitnih ostalih zainteresiranih, ker je konkurenca vedno dobrodošla. V Sloveniji imamo omejeno izbiro minerjev, ki jih je treba ustrezno plačati. Edina dva sta Bovčana. Te dni zaradi pomanjkanja snega na Kaninu sicer nimajo dela, v lanski zasneženi zimi pa so na ramenih prenesli na zdrsljiv teren skoraj dve toni razstreliva in pri tem tvegali glavo. Le kdo bo tako delo opravljal za tisoč evrov na mesec?”

Sončni Kanin naj bi obenem preoblikovali v javno podjetje. Občinski svetniki so odlok v prvem branju potrdili. S tem bi se odprle možnosti za zaposlovanje in ustrezno plačilo za zaposlene, ki opravljajo najbolj zahtevna dela. Bovški župan Valter Mlekuž je o preoblikovanju zavoda v javno podjetje pojasnil: “Sestali smo se z mnogimi ministrstvi, gospodarskim, finančnim, ministrstvom za kohezijo. Vsi so povedali, da je možno po tej poti naprej in da tudi ni težav, če bi občina vlagala denar iz proračuna.”


Najbolj brano