Njihova moč je povezanost

Od skromnih začetkov je Glasbena šola Vinka Vodopivca Ajdovščina prerasla v ustanovo, ki učencem omogoča muziciranje v več ansamblih in tudi v simfoničnem orkestru. Pester, raznolik in tehten nabor sestavov, skladb in novitet je konec novembra oblikoval tudi slavnostni koncert ob 70-letnici šole v Dvorani prve slovenske vlade.

Glasbena šola Vinka Vodopivca Ajdovščina je 70-letnico praznovala na slavnostnem koncertu v Dvorani prve slovenske vlade. Foto: Tina Velikonja
Glasbena šola Vinka Vodopivca Ajdovščina je 70-letnico praznovala na slavnostnem koncertu v Dvorani prve slovenske vlade. Foto: Tina Velikonja

“Glasba je na Vipavskem doma. Pravijo, da nam je že z zvoki burje položena v zibko. Glasba nas tudi sicer spremlja vse življenje, vzbuja vesele trenutke, nas opogumlja, ko nam ne gre najbolje, zagotovo nas tudi duhovno plemeniti,” je med drugim v slavnostnem nagovoru povedal ajdovski župan Tadej Beočanin in z besedami pomembno oplemenitil praznično razpoloženje. Na odru so ga z ubranim skupnim muziciranjem ustvarjali mladi ajdovski glasbeniki, združeni v orkestru kitar in tamburic, ki ga je vodil Ante Radnić,  ansamblu harmonik z dirigentko Nado Kovač, pevski skupini z mentorico Katarino Perger Vodnjov, pihalnem orkestru pod taktirko Andreja Kobala ter godalnem in simfoničnem orkestru, ki jima je dirigirala Polona Praček.

Zvočno barviti glasbeni družini sta se kot solistki pridružili baletnica Teja Sever, ki nadaljuje izobraževanje na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor, in pianistka Ema Gregorčič iz razreda profesorice Ane Knez. Zavzeto in prikupno so zvenele njihove interpretacije skladb avtorjev iz različnih stilnih obdobij in različnih kultur, na premišljeno oblikovanem programu pa sta izstopali skladbi iz domačih logov.

Rubriko Primorski glasbeni talenti, ki jo pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper, ob koncu leta izjemoma posvečamo jubilejem nekaj primorskih glasbenih šol, ki praznujejo 70-letnico. Tokrat je na vrsti Glasbena šola Vinka Vodopivca Ajdovščina in slavnostni koncert, ki mu lahko prisluhnete v istoimenski oddaji na Radiu Koper ob 20. uri.

Čudovita izvedba Koncerta št. 2 za klavir in godalni orkesterČrta Sojarja Voglarja je lahko marsikomu v dvorani prebudila spoznanje, da imamo v sodobni slovenski glasbeni literaturi kakovostne in zanimive skladbe tudi za učence nižjih glasbenih šol. Krstna izvedba simpatične in vedre zaključne skladbe Finale festivo za simfonični orkester pa je poudarila pozornost do lastne ustvarjalnosti, saj jo je prav za priložnost jubileja napisal Miroslav Paškvan, učitelj glasbene teorije, kljunaste flavte in saksofona v ajdovski glasbeni šoli. “Že vrsto let pišem priredbe za različne šolske sestave. Za tokratno svečano priložnost pa sem na prošnjo ravnateljice Bernarde Paškvan napisal delo za simfonični orkester. Ker pa nimamo vseh potrebnih inštrumentov za tak orkester, sem dodal saksofone in še nekatere druge ter napisal delo, ki ga lahko naši učenci tudi izvedejo. Skladba je vedra, vesela, primerna za slavnostno priložnost in napisana v klasičnem kompozicijskem jeziku, ker so sodobnejša sredstva vendar mladim precej manj dopadljiva. Na koncertu so se na trenutke malce ritmično lovili, a pomembno je, da je prav vsak posameznik v orkestru pokazal maksimalno pripravljenost za izvedbo in tudi dirigentka se je kar najbolje potrudila,” je po koncertu povedal Paškvan, trenutno najstarejši član kolektiva ajdovske šole.

In čeprav ajdovska glasbena šola že kar nekak časa nestrpno pričakuje novo stavbo, saj je ena redkih v Sloveniji, ki deluje v prvotnih manj primernih prostorih, je slavnostna prireditev prav v vsakem taktu dokazala, da je vendar uglašena z besedami predsednice Zveze slovenskih glasbenih šol Helene Meško: “Naša moč je naša povezanost. Od najmanjše glasbene šole v Sloveniji do največje, povsod delamo enako, povsod delamo po zelo visokih, mednarodno, ne samo primerljivih, ampak po tako dobrih in visokih standardih, da nam jih zavida marsikatera bistveno močnejša in bogatejša država. Zelo se bomo potrudili, da bo tako tudi ostalo.”  


Najbolj brano