Božična (od)ločitev

Uradna objava še sledi, a zdaj je že jasno. Nogometaši Gorice bodo šli v spomladanski del sezone z novim trenerjem, ki bo zamenjal Mirana Srebrniča.

Miran Srebrnič po treh letih in pol zapušča klop Gorice. Foto: Jure Batagelj
Miran Srebrnič po treh letih in pol zapušča klop Gorice. Foto: Jure Batagelj

NOVA GORICA > Ločitev je visela v zraku že od slabega jesenskega zaključka prvenstva. Vpletene strani morajo črno na belem sicer še potrditi prekinitev sodelovanja, do katerega pa bo najverjetneje prišlo danes. Neprekinjeno triinpolletno obdobje Mirana Srebrniča v vlogi glavnega trenerja Gorice se torej končuje. Sestanek s predsednikom kluba Harijem Arčonom je prinesel neizbežno.

Očitno slabo varovana skrivnost se je po spletu razširila v ponedeljkovih popoldanskih oziroma večernih urah. Predbožična novica pa je, in gotovo še bo, delila novogoriško nogometno javnost. Oporečniki vodstvu kluba zamerijo način in termin, ki sta obeležila pričakovano odločitev. Povod zanjo je dal potek jesenskega dela. Po zelo spodbudnem začetku je oktober prinesel rezultatski prosti padec v prvenstvu, kjer je ekipa do decembra zdrsnila z drugega na sedmo mesto, in pokalni izpad v četrtfinalu.

399 tekem je Miran Srebrnič odigral za Gorico, 43 mesecev zapored je nazadnje Gorico vodil kot trener.

Ob iskanju poti iz začaranega kroga porazov je prišlo do razhajanj med glavnim trenerjem in vodstvom kluba. Mnenja so se kresala že prej, ko so v Gorico prihajale kadrovske okrepitve, ki so nemara še oslabile Srebrničev položaj. Naposled je bila v soočenju mehkejših in trših prijemov v slačilnici na preizkusu trenerska avtoriteta. Predsednik Arčon želi vsebino in disciplino. Ob zaključku pretekle sezone je napovedal, da se začenja nov cikel na igrišču, ki se bo očitno nadaljeval tudi na klopi.

Potemtakem je najbolj vznemirljivo vprašanje, kdo bo prevzel krmilo Gorice, ki je od aktualnih prvoligašev najdlje vztrajala brez trenerskih sprememb. Pri tem ne gre prezreti, da se je tudi v navezi s Srebrničem odvijala sanacija oziroma reševanje kluba na in ob igrišču, kjer je z nogometaši večkrat uporabil korenček kot palico. V specifičnih novogoriških okoliščinah se je pomirjevalni pristop praviloma dobro obnesel, zdaj bo zanimivo videti, kaj novega bo ponudil Srebrničev naslednik.

Goriška legenda

Miran Srebrnič je bil kapetan in igralec Gorice med leti 1993/2007. Kot glavni trener je Gorico prvič vodil zadnjo tekmo v sezoni 2007/08, potem pa drugič med marcem in septembrom 2009, tretjič med majem 2011 in majem 2013, četrtič pa med majem 2015 in decembrom 2018.

Kandidatov za prvoligaško klop na Primorskem in drugod ne manjka, pa čeprav se v novogoriškem klubu ne cedita med in mleko. Izziv bo velik tako za novega trenerja kot vodstvo kluba, ki ga bo izbralo, Srebrniča je dobilo v doto.


Najbolj brano