Zmerni za mizo in na zabavi

Slovenci posvečamo hrani veliko pozornosti in denarja, zlasti za praznike. Praznične jedi so kalorične in težko prebavljive, zlasti potica, pečenke, majonezne solate, bakala ... Mnogi zaradi obložene mize pretiravajo s količino hrane in pogostostjo obrokov pa tudi s pitjem alkohola in lenarijo. Zdravniki svetujejo zmernost in gibanje.

Ostanite zmerni pri jedi in pitju alkohola.  Foto: /
Ostanite zmerni pri jedi in pitju alkohola.  Foto: /

Večje količine teže prebavljive hrane, sladic in alkohola vabijo k veseljačenju in prenajedanju, kar se maščuje v počutju in zdravju. Več kot zaužijemo slastnih, težkih in kaloričnih dobrot, hitreje se poveča telesna teža. Ker ob tem lenarimo, so preobremenjeni želodec, jetra, žolčnik, srce ... Pri kroničnih bolnikih se po izkušnjah zdravnikov med prazniki poslabša stanje bolezni, zato je večji tudi obisk na urgencah. Tam imajo polne roke dela še z izpiranji želodcev zaradi zastrupitev z alkoholom in poškodbami, ki so posledica nezmernosti, opitosti in tudi zaradi neprevidnosti s pirotehniko.

Pretiravanje nevarno za kronično bolne

Prenajedanje je nevarno zlasti za kronične bolnike, ki so že zaradi svoje bolezni bolj občutljivi in morajo vse dni v letu dosledno spoštovati predpisane diete.

Posledice prenajedanja

Zaradi preobloženosti proizvaja želodec preveč kisline in pojavita se spahovanje in zgaga. Preobremenjeni so želodčna slinavka, žolč, srce in ledvica. Pojavijo se napenjanje, bolečine in krči v prebavilih, slabost, bruhanje, driska ali zapeka.

Bogato obložena miza botruje prekrškom, kar poslabša kronične bolezni, poviša krvni tlak, holesterol, krvni sladkor, pojavijo se motnje delovanja srca in notranjih organov ...

Zato morajo biti kronični bolniki še toliko bolj previdni in nadvse zmerni pri alkoholu, sladicah, ocvrtih in mastnih jedeh. Upoštevajo naj, da so v hrani maščobe in sladkorji pogosto prikriti. Zmernost je nujna še pri soli, orehih in živilih, ki niso toplotno obdelana (denimo tatarski biftek, domača majoneza).

1,5

litra navadne vode na dan naj spije vsak povprečno zdrav odrasli

Zmernost in gibanje

Pretiravanje obloži želodec in poslabša prebavo, posledica je hudo zaprtje. Zato zdravniki svarijo, naj se nihče toliko ne preda želji po hrani, da bi na mah skušal pojesti vse, kar vidi. Jesti je treba počasi, vsak grižljaj temeljito prežvečiti, nikakor pa ne goltati hrane.

Vsaj petnajst minut pred jedjo je priporočljivo popiti kozarec vode. Vsak naj je do mere, ko začuti, da ni več lačen, a ga hrana še mika. Zdravniki odsvetujejo dodatno nalaganje hrane na krožnik. Po jedi naj se ne bi prepustili lenarjenju, posedanju ob mizi in pred TV ekranom.

Tisti, ki med prazniki jedo več in pogosteje kot običajno in se ne ustavijo niti pri vmesnih prigrizkih, naj bi se vsaj redno gibali. Ne glede na vreme naj bi vsak dan odšli na vsaj polurni sprehod. Tako se izboljšata prebava in cirkulacija, telo in misli se dobesedno prezračijo.

Ne zanemarite zelenjave

Vsak hladilnik naj bi med prazniki bogatila tudi dovolj velika količina sveže zelenjave in sadja. Oboje krepi odpornost organizma in uravnava prebavo. Na praznični mizi naj ne manjkajo zelenjavne jedi in sveže solate.

Vložena živila običajno vsebujejo konzervanse, ojačevalce okusov, umetna barvila. Ti dodatki pa škodijo zdravju, zato jih zamenjajte s svežo zelenjavo. Jedilnik naj bo pester, obroki uravnoteženi. Poleg beljakovin, ogljikovih hidratov in škroba naj vsak obrok vsebuje vlaknine in sveže vitamine.

Juhe, voda in sol

K prazničnim jedem naj bi vedno postregli juho. Večina pripravi mesno, pozablja pa na zelenjavno. Zelenjavna juha naredi v želodcu podlago za težje jedi. Lahko jo pretlačite s paličnim mešalnikom in spremenite v kremno juho. Receptov za različice in dodatke je nešteto. Kremna juha pripomore k občutku sitosti in prepreči prenajedanje.

Sveža pitna voda naj bi bila nasploh del vsakdana, toliko bolj med prazniki, ko mnogi pretiravajo s hrano in alkoholom. Vodo obvezno pijte tudi med obroki. Ob alkoholu hkrati vedno pijte navadno vodo. Zdravniki svetujejo vsak dan vsaj poldrugi liter do dva navadne vode. Izjema so le nekateri kronični bolniki s težavami z ledvicami in srcem.

Splošno navodilo o zdravi prehrani odsvetuje večje količine soli in soljenje hrane pri mizi. Že med kuho uporabljajte majhne količine soli. K polnejšemu okusu pripomore vrsta drugih začimb in zelišč.

Zmerno z alkoholom

K decembrskim praznikom sodi nazdravljanje z alkoholom. Vino je hrana, tako ga tudi uživajte - zmerno, po požirkih, med jedjo, kozarček po obroku, nikoli na prazen želodec.

Med proslavljanjem ob alkoholu vedno jejte koščke kruha. Po vsakem popitem kozarčku alkohola spijte vsaj kozarec vode.

Vino v zmerni količini koristi, pretiravanje pa škodi želodcu, ledvicam, mehurju, jetrom, slinavki, žolču, živčnim celicam, srcu ... Še zahrbtnejše so žgane pijače. Ne gre zanemariti, da malce večja količina penine človeka hitro opije.


Najbolj brano