Volilno računanje na upravno sodišče

O tem, ali so bili vsi mandati za svetnike Občine Renče - Vogrsko dodeljeni na pravilen način, se ne bo izrekalo ministrstvo za javno upravo, ker za to ni pristojno. Lista za našo občino bo sprožila upravni spor.

O pravilni sestavi sveta v Bukovici se bo izrekalo sodišče. Foto: Ambrož Sardoč
O pravilni sestavi sveta v Bukovici se bo izrekalo sodišče. Foto: Ambrož Sardoč

BUKOVICA > Pri volitvah v renško - vogrinski občinski svet se je, kot je znano, zapletlo. Lista za našo občino je vložila ugovor na izid oziroma je to v njenem imenu naredil Marjan Murovec, doslej občinski svetnik. V listi menijo, da volilna komisija ni pravilno podelila mandatov in da bi morali dobiti enega svetnika iz Renč ter enega z območja Vogrskega in Volčje Drage, ne pa dveh iz slednje.

Zaradi volilnega sistema bi sprememba posegla v izid Združenja skupaj, ki je doslej vladalo občini, tako da bi v svet prišli nekateri drugi ljudje, kot so. Pri Listi za našo občino bi bil izvoljen Mauro Makovec, ki je zbral veliko preferenčnih glasov, in ne Marko Furlan. Združenje skupaj pa bi po razlagi pritožnikov morala zastopati Jasna Živec in ne dosedanji podžupan Radovan Rusjan.

Murovčev ugovor je volilna komisija odpravila z ugotovitvijo, da ni naredila napake, svetniki pa so si potrdili mandate. Državna volilna komisija je listi dala vedeti, da ni pristojna razsojati o lokalnih volitvah, ministrstvo za javno upravo, na katerega so se obrnili, je povedalo podobno: “Ministrstvo za javno upravo se do navedb v vašem dopisu ne more opredeljevati. Zakon o lokalnih volitvah vsebuje določbe o varstvu volilne pravice, zato v primeru dvoma predlagamo, da jo, če menite, da vam je bila kršena, izkoristite.” Zakon omogoča le podajanje ugovorov na odločitve občinske volilne komisije in če pritožniki z odločitvijo niso zadovoljni, jim ostane tožba na upravno sodišče. “Počakali bomo na pisni odgovor komisije, nakar se bomo pritožili,” je potrdil Murovec.


Najbolj brano