V ospredju alibi in GSR delci

Na okrožnem sodišču v Ljubljani se je včeraj začelo ponovno sojenje Milku Noviču, ki ga obtožnica bremeni, da je sredi decembra pred štirimi leti iz brezobzirnega maščevanja umoril tedanjega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Včeraj so pričali najožji svojci žrtve in obtoženca.

Na ponovnem sojenju bodo v ospredju ugotavljanje alibija in GSR 
delci.  Foto: STA
Na ponovnem sojenju bodo v ospredju ugotavljanje alibija in GSR delci.  Foto: STA

LJUBLJANA > Milko Novič je bil na prvem sojenju aprila lani spoznan za krivega in obsojen na 25 let zapora. To sodbo je potrdilo višje sodišče, nato pa jo je vrhovno sodišče septembra letos razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno sojenje.

Državna tožilka Blanka Žgajnar pričakuje vnovično obsodbo: “Glede na dokaze, s katerimi razpolagamo, mislim, da je optimizem na mestu.” Ker gre za ponovljeno sojenje, mora sodna veja oblasti pravnomočno odločitev sprejeti v največ dveh letih, sicer bo zadeva zastarala.

Umor iz brezobzirnega maščevanja

Tožilstvo Milku Noviču očita, da je 16. decembra 2014 iz brezobzirnega maščevanja, ker je izgubil delo na Kemijskem inštitutu, umoril tedanjega direktorja inštituta Janka Jamnika. Novič naj bi Jamnika dvakrat ustrelil v glavo pred eno od ljubljanskih restavracij, kamor se je Jamnik pripeljal na prednovoletno zabavo s sodelavci.

Vrhovni sodniki od vnovičnega sojenja pričakujejo predvsem razjasnitev Novičevega alibija. Med drugim bo šlo za ugotavljanje, ali je imel Novič dovolj časa, da je prišel iz svojega stanovanja na kraj zločina in umoril Jamnika. Sodni senat bo v ponovnem sojenju postavil izvedenca za telekomunikacije, ki bi lahko odgovoril tudi na vprašanja o gibanju Novičevega telefona v času, ko se je zgodilo kaznivo dejanje.

Senat je včeraj zaslišal ožje družinske člane obdolženca in žrtve. Novičeva žena Marjana in hči Jera sta razjasnjevali okoliščine usodnega večera, ko je šla hči na telovadbo, žena, zaposlena na Kemijskem inštitutu, pa na večerjo, kamor je bil namenjen tudi Jamnik. Tožilko in pooblaščenca Jamnikove vdove Tatjane Jamnik Skubic Miho Kunića so zanimale tudi kolesarske navade in osebni odnosi znotraj družine. Del zaslišanja Marjane Novič je sodišče opravilo za zaprtimi vrati.

Sodni senat se je odločil, da ne bo izločil izvedenskega mnenja forenzika Franca Sabliča.

Sodnika so zanimali Arabci in Izraelci

Jamnikova žena Tatjana Jamnik Skubic tudi na ponovnem sojenju vztraja, da je bil njen pokojni mož zelo obremenjen in potrt le zaradi Noviča, ki je vlagal tožbe zoper Kemijski inštitut.

Predsednik sodnega senata Zvjezdan Radonjić jo je včeraj spraševal o Arabcih, tedaj zaposlenih na Kemijskem inštitutu, ter o sodelovanju inštituta z Izraelom. Jamnik naj bi bil po besedah sodnika pogosto v Izraelu. Opuščal naj bi sodelovanje z Arabci in vzpostavljal stik z Izraelci. V Kemijski inštitut, ki da dela tudi strelivo, je Jamnik po besedah sodnika vpeljal Izraelko, ki je bila bivša uslužbenka izraelskega ministrstva za obrambo. Na sodnikovo vprašanje, ali ji je mož kdaj izrazil bojazen, da se mu bo kaj zgodilo zaradi sodelovanja z Izraelom in arabskim svetom, je Tatjana Jamnik Skubic odgovorila, da “absolutno ne”. Zavrnila je tudi navedbe, da naj bi bil njen mož pred smrtjo prestrašen in da se je spremenil. O tem, da naj bi pred smrtjo dobival grožnje, ji ni znanega ničesar.

Jamnikova starša Ana in Anton Jamnik sta prav nasprotno izpovedala, da sta pri sinu opazila prestrašenost in videla, da je pod pritiskom groženj. Oba sta kot enega od razlogov za sinovo zaskrbljenost omenjala Michela Stephana, nekdanjega zaposlenega na inštitutu, ki mu sodišče sodi zaradi očitkov, da je naročil umor Janeza Plavca, enega od vodilnih na inštitutu. Starša sta omenjala tudi grožnje Janku Jamniku z zastrupitvijo in razstrelitvijo inštituta, vendar sta priznala, da se ne spomnita, ali jima je o tem govoril sin ali sta pozneje prebrala v medijih.

Izvedensko mnenje Sabliča ostaja

Sojenje se bo nadaljevalo v petek z zaslišanji izvedencev in strokovnih prič, ki so se ukvarjale z GSR delčki, ostanki streliva, najdenimi na jakni Milka Noviča. Sodni senat se je odločil, da ne bo izločil izvedenskega mnenja forenzika Franca Sabliča. Spomnimo, da je Novičeva obramba v svoji zahtevi za varstvo zakonitosti problematizirala Sabličevo mnenje, ki je obremenjujoče za Noviča.

Eden od Novičevih zagovornikov, Žiga Podobnik, tudi v drugo pričakuje dolgotrajen in zahteven sodni postopek. “Mislim, da bo tudi v ponovljenem sojenju največ časa vzelo ukvarjanje z GSR delci, predvsem z vprašanjem, ali je takšna kontaminacija možna.” Druga ključna zadeva bo razčiščevanje Novičevega alibija oziroma objektivne zmožnosti, da je prišel na kraj kaznivega dejanja. O tematiki, ki jo je včeraj odprl predsednik senata sam, torej o zaposlitvah Arabcev na inštitutu in povezavah z Izraelci, pa je Podobnik dejal: “Mislim, da je prav, da se razišče ozadje celotne zadeve, ki je doslej ostajalo neraziskano.”


Najbolj brano