Mafijci so izsiljevali podjetnike

“Želite izvedeti, kako nabrati bogastvo? Enostavno! Investirajte deset tisoč evrov in v pičlih dveh mesecih vam povrnemo dvanajst tisoč evrov. Rast kapitala lahko na spletni strani družbe spremljate vsak dan ob kateri koli uri.” Približno tako je svojo dejavnost oglaševal podjetnik iz Portogruara, ki je s svojo investicijsko spretnostjo premamil celo neapeljsko camorro. In tako iz prve roke spoznal njen način dela.

Predstavniki italijanske policije so včeraj pojasnjevali podrobnosti 
preiskave.   Foto: Damjan Balbi
Predstavniki italijanske policije so včeraj pojasnjevali podrobnosti preiskave.  Foto: Damjan Balbi

TRST > Včeraj zgodaj zjutraj so namreč v različnih krajih Italije aretirali sedem osumljencev zaradi mafijskega izsiljevanja hrvaških in italijanskih podjetnikov. 16 oseb je še v preiskovalnem postopku, med njimi tudi moški s stalnim bivališčem v Trstu. Člani camorre, med katerimi so tudi pripadniki zloglasnega klana Casalesi, so z izsiljevanjem in ustrahovanjem hoteli priti do denarja, ki so ga v upravljanje zaupali finančnemu posredniku iz Portogruara, 53-letnemu Fabiu Gaiattu. Izsiljevali in ustrahovali so običajne male in srednje podjetnike, obrtnike in predstavnike drugih poklicev, ki so kot upniki in žrtve goljufije od Gaiatta zahtevali vloženi denar. Preiskavo je vodil tržaški protimafijski preiskovalni urad DIA, ki ga zastopa generalni tožilec Carlo Mastelloni.

Podrobnosti operacije, imenovali so jo Piano B (Plan B), so včeraj predstavili na sedežu tržaškega okrožnega protimafijskega urada DIA. Njegov vodja Giacomo Moroso je natančno opisal preiskavo, ki je trajala več mesecev, v njo pa je bilo vključenih okoli sto mož. Preiskava, ki so jo izpeljali v sodelovanju s protimafijskimi preiskovalnimi uradi iz Neaplja, Milana, Padove in Bologne ter v sodelovanju s tržaško finančno policijo, se je začela z običajnim sumom goljufije, saj naj bi finančni posrednik Gaiatto investitorjem, teh je bilo okoli tri tisoč, dolgoval več kot 50 milijonov evrov. Zaradi goljufije je Gaiatto že septembra letos pristal v pordenonskem zaporu. Med preiskavo se je kmalu izkazalo, da je zadeva veliko bolj zapletena, kot se je sprva zdelo, in da je v njo vpletena tudi zloglasna camorra. Gaiattove poslovne čarovnije so namreč prišle na ušesa organizirani kriminalni združbi, ki je sklenila, da bo deset milijonov evrov investirala v elektronsko trgovalno platformo (Forex), ki jo je na veliko oglaševal Fabio Gaiatto. In na ta način dobila ne samo dobiček, ampak tudi legaliziran denar. Gaiatto je namreč strankam zagotavljal, da se jim bo investicija obrestovala z nadpovprečnimi 10-odstotnimi obrestmi (na mesec). Ker Gaiatto v Italiji od leta 2016 ni mogel poslovati, je družbe (najmanj deset) odpiral v tujini, tudi na Hrvaškem, kjer se je začel rušiti njegov poslovni imperij.

Camorra poslala šest pravih mafijcev

Hrvaški upniki, poslovni partnerji in računovodja so namreč zoper Gaiatta vložili tožbe. Na podlagi teh so pristojni hrvaški organi pred meseci zasegli Gaiattove nepremičnine in odredili rubež sredstev. Ko je to izvedela camorra, je na sever nemudoma poslala svojih šest članov - “ta prave mafijce”, kot jih je označil šef protimafijskega urada v Trstu, Moroso. Camorra jih je pooblastila, da na vsak način izterjajo vložena sredstva. Dva Neapeljčana je namestila v Gaiattovo hišo v Portogruaru, kjer sta finančnega posrednika varovala pred razjarjenimi upniki, ki so v vrsti, tako Moroso, čakali na “ukradeni denar.” Ostali štirje mafijci so delali na terenu in grozili investitorjem iz Veneta in Furlanije, naj se odrečejo svojim terjatvam. “Najprej naj plača nam, nato pa lokalnim podjetnikom,” je bil moto mafijske ekipe.

Pulj usoden za mafijce

Ker je medtem Gaiatto vso krivdo za izgubljeni denar na Hrvaškem prevalil na svoja dva nekdanja partnerja, italijanska podjetnika, ki sta se na Hrvaškem ukvarjala z nepremičninami in izposojo luksuznih avtomobilov, so člani camorre šli v njuno podjetje v Pulju. V istem poslopju je imel pisarno tudi Gaiattov računovodja. “Slednjega so izsiljevali s fotografijami partnerja in družinskih članov, ustrahovali so ga do tolikšne mere, da se je pred notarjem moral odreči terjatvam in podpisati dokument, s katerim Gaiatto na Hrvaškem nikomur ni več nič dolgoval,« je razložil Moroso in dodal, da so se nekatere žrtve morale odpovedati večmilijonskim nepremičninam in se celo zadolžiti “Če bi šlo vse po načrtih, bi Gaiattu uspelo vrniti denar camorri. A posegla je roka pravice,” je rekel Moroso.

Ko so preiskovalci imeli dovolj dokazov, so ukrepali. Eno hišno preiskavo so včeraj ob zori opravili tudi v Trstu. Pri osumljencu so našli 42.000 evrov gotovine, izvor katere ni znal pojasniti.


Najbolj brano